Foredrag 4: Georg W. Fossums fotonegativ av deportasjonen av norske jøder i 1942. Om menneskeverd, identitet og kulturelt mangfold. Ved forfatter Simon Stranger

Foto: Georg W. Fossums

Georg W. Fossums fotonegativ viser det eneste kjente bildet fra den 26. november 1942, da 529 norske jøder ble deportert fra Oslo havn. Det tyske lasteskipet «Donau» dro fra Oslo på ettermiddagen og la til i Stettin noen dager senere. Siste stopp var Auschwitz, der de fleste umiddelbart ble drept i gasskamrene. Av 529 overlevde ni personer. Deportasjonen ble organisert av norsk politi i samarbeid med okkupasjonsmakten.

Simon Stranger vil snakke om deportasjonen av jøder med «Donau», og hvordan hans barns jødiske oldeforeldre akkurat unnslapp døden ved å flykte over grensen til Sverige. Videre vil Stranger ta opp hvordan fortiden former oss som mennesker, identitet og kulturelt mangfold. Fotonegativet åpner for en diskusjon om hvordan kilder kan brukes på en kritisk, selvstendig og etterrettelig måte. Hvem har tilgang på spor og hvordan kan de brukes for å skape et narrativ?

 

Foto: André Løyning

BIO: Simon Stranger har skrevet 14 bøker for barn, ungdom og voksne, og han er oversatt til 25 språk. Forfatteren ble nominert til Nordisk råds litteraturpris 2014 for ungdomsromanen De som ikke finnes og vant Bokhandlerprisen 2018 for romanen Leksikon om lys og mørke, som omhandler holocaust og andre verdenskrig.

 

Kompetansemål: norsk, historie og samfunnskunnskap