Pressemelding

Erling Sandmo har gått bort

Historiker og leder for Nasjonalbibliotekets kartsenter Erling Sverdrup Sandmo er død, 56 år gammel. Sandmo gikk brått bort fredag 21. februar, da han var på en skitur.

Portrettbilde av Erling Sandmo
Erling Sandmo. Foto: UiO

Erling Sandmo var en av våre mest anerkjente og allsidige akademikere.  Han ble cand.philol. ved Universitetet i Oslo i 1991 og disputerte til doktorgraden i 1998. I flere år var han professor i historie ved Universitetet i Oslo, Institutt for arkeologi, konservering og historie, med spesialisering innen mange historiske felt, som kriminalhistorie, rettshistorie og klassisk musikkhistorie. Sandmo skrev en rekke bøker, og ble oversatt til flere språk. Han var fast musikkanmelder i Morgenbladet og mangeårig programleder for musikkprogrammer i NRK.

Høsten 2016 knyttet Sandmo seg til Nasjonalbiblioteket som forsker II. Et år senere gikk han inn i stillingen som leder for Nasjonalbibliotekets kartsenter. Her både ledet han oppbyggingen av det nye senteret og arbeidet med forskning og formidling av karthistorie, basert på Nasjonalbibliotekets kartsamling. Han hadde en enestående formidlingsevne, og han var høyt skattet i det akademiske miljøet, av publikum og av sine kollegaer.

Erling Sverdrup Sandmo etterlater seg sin samboer gjennom mange år Brita Brenna og tre barn.