Fylkesbibliotekenes bidrag til Biblioteksøk

Det er positivt for utviklingen av Biblioteksøk at fylkesbibliotekene fortsetter å inspirere og stimulere bibliotekene til å levere data til tjenesten. Noen fylkesbibliotek har allerede gjort dette, i litt ulike varianter, men med godt resultat.

Noen fylkesbibliotek har innhentet et felles tilbud på nødvendig programvare (OAI-PMH) fra biblioteksystemleverandørene.  Noen fylkesbibliotek har dekket en del av kostnadene til kjøp av programvaren. Noen fylkesbibliotek har sagt tydelig til bibliotekene i fylket at de ønsker at de skal bidra til Biblioteksøk, og noen har invitert til informasjonsmøter om Biblioteksøk med innleder fra Nasjonalbiblioteket

Vi ser at disse tiltakene har hatt tydelig effekt på leveransen til Biblioteksøk. I fylker der fylkesbiblioteket har inspirert og/eller bidratt økonomisk, har svært mange bibliotek levert data. For eksempel i Akershus der alle bibliotekene har levert, eller i Rogaland og Vestfold der bibliotek i henholdsvis 21 av 26 og 12 av 13 kommuner har levert data.

Status for leveransen fra folke- og fylkesbibliotek totalt sett er relativt god. 137 folke- og fylkesbibliotek har gjort data klar til innhøsting.  De fleste bibliotek i folkerike kommuner har levert. Det er bare ett bibliotek i kommuner med mer enn 50 000 innbyggere som mangler. I kommuner med innbyggertall mellom 20 000 og 50 000 har 31 av 36 bibliotek levert.  Det er få bibliotek i Trøndelag, i Nord-Norge og på Sørlandet som har levert.

Vi gjør for tiden noen mindre, men viktige forbedringer i Biblioteksøk, bl.a. en forbedring av reglene for sammenslåing av like titler og en liten puss av detaljer i søkegrensesnittet. Begge deler vil forbedre tjenesten. Endringene i selve søkegrensesnittet er allerede på plass, mens de nye reglene for deduplisering vil få effekt i løpet av en ukes tid.

Dette innlegget ble publisert i Biblioteksøk. Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Fylkesbibliotekenes bidrag til Biblioteksøk

  1. Randi Nilsen sier:

    Vil dette si at det ikke lenger er noen “kø” for nye bibliotek? Vi har tidligere fått opplyst at en del bibliotek hadde begynt å levere, men ikke var begynt tatt inn i basen (Vestfold-bibliotek). Siden det er dumt å betale for drift av programvare unødig, har vi stilt litt i bero å framskynde levering fra flere Aust-Agderbibliotek.

  2. Hilde Høgås, Nasjonalbiblioteket sier:

    Vi har i løpet av sommeren gjort endringer i driftsmiljøet for Biblioteksøk. Et siste ledd i arbeidet er å bytte disker, det gjør vi denne og neste uke. Til sammen har dette ført til at vi har måttet stoppe innhøsting i en periode, en del leveranser har derfor dessverre blitt liggende i en “kø”. Når byttet av diskene er fullført – uke 37 – er vi klar til å ta inn data fra nye bibliotek igjen, og nå skal driftsmiljø og løyper være bedre rustet til å ta i inn data, og til å få dem raskt ut i tjenesten. Så da håper jeg at bibliotek både i Aust-Agder og i andre fylker vil ta fram tanken om å levere data igjen.

Legg igjen et svar

Din e-post vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>