Et annet sted - en annen tid del 4 av 6

Mennesket, der fremme 

7. februar kl. 17:00 - 19:00 Gratis inngang

Informasjon

Fagre nye verden og Blindpassasjer

I Aldous Huxleys Fagre nye verden (Brave New World) fra 1932 utgjør samlebåndsproduserte kloner den lykkelige massen i Verdensstaten år 632 etter Ford. I Bing & Bringsværds Blindpassasjer er et av menneskene i romskipet Marco Polo erstattet med en klone. Kloningstematikken er velkjent i nyere science fiction, og det er et hett politisk og etisk tema i virkeligheten. Hva står på spill i fortellinger om kloning og menneskelighet? Hva slags samfunn ønsker klonede mennesker?

Forskningsbibliotekar Siv Frøydis Berg (NB) og førsteamanuensis Ingvil Hellstrand (UiS) møtes til tekstpresentasjoner og diskusjon.

Serie: Et annet sted, en annen tid – samfunnskritikk og fremtidstenkning gjennom 500 år

Den politiske kraften i science fiction har alltid vært sterk. Om fortellingene utspiller seg i fortid, samtid eller fremtid, under jorden eller på fremmede planeter, om de kalles utopier eller dystopier, utforsker de en annen verden enn den vi lever i – og utfordrer våre forestillinger om politiske, kulturelle og sosiale forhold.

I utstillingen Science fiction – fra Gutenberg-galaksen til cyberspace løfter Nasjonalbiblioteket frem fortidens fantastiske fortellinger. I en serie fagarrangementer denne vinteren lar vi utvalgte tekster belyse sentrale grep som har bidratt til å forme og definere denne samfunnskritiske og fantastiske sjangeren.