Klimahistorie – til hvilken nytte?

2. november kl. 18:00 - 20:00 kr 100,–

Informasjon

Hva er den lille istiden? Ble samfunn og litteratur i Norden påvirket av et vulkanutbrudd i Mellom-Amerika i tidlig middelalder? Var det varmere i Europa for tusen år siden? Spiller det noen rolle? Hva kan middelalderens klima lære oss om samtidens klimaforandringer? Hvordan skal vi som ikke direkte arbeider med klima forholde oss til alle nye spørsmål og funn? 

Collegium Medievale har invitert tre spesialister på middelalderens arkeologi, litteratur og historie for å belyse middelalderens klima fra ulike perspektiv. Vi kommer til å finne ut hvordan vi kan vite noe om middelalderens klima overhodet, og hvordan middelalderens litterære skildringer av natur og kultur ble påvirket av klimautfordringene. Vi spør hvordan samfunnet tilpasset seg klimaet og hvordan menneskene tolket ekstreme værhendelser. Gjennom kvelden håper vi å få innsikt i hva som er viktig å forstå om et av de mest populære temaene i samtidens middelalderforskning. 

Med Dominik Collet, professor i historie ved Universitetet i Oslo, Stefka G. Eriksen, seniorforsker ved Norsk Institutt for kulturminneforskning, Ingar M. Gundersen, doktorgradsstipendiat ved Kulturhistorisk museum, og ordstyrer Anders Winroth, professor i middelalderhistorie ved Universitetet i Oslo. 

 Påmelding her

Ordinær: 100,-

Studenter: 50,-

Gratis for medlemmer av Collegium Medievale og ViS-gruppen, KHM

 

Eksternt arrangement

Mapping the Music of Migration

Man. 25. oktober kl.18:00
Gratis inngang
"Mapping the Music of Migration"

Eksternt arrangement

Middelalderens kropp. Med Christine Amadou og Hans Jacob Orning

Tir. 26. oktober kl.19:00
Gratis inngang
"Middelalderens kropp"

Eksternt arrangement

Jørn Øyrehagen Sunde om historikarens forventingar og dei historiske aktørane

Ons. 27. oktober kl.19:00
Gratis inngang
"Erling Sandmo-seminar: Spøkjelse på Helgeland og i Nordhordland"