Irakeren og det norske oljeeventyret

Helse og kjærlighet gjorde at den irakiske oljegeologen Farouk Al-Kasim havnet i Norge i 1968. Han skulle spille en sentral rolle i måten nasjonen håndterte sin nye oljerikdom på.

Vil du høre/lære mer? Nasjonalbibliotekets podkast Gamle greier har laget en egen episode om Farouk Al-Kasims liv, som du kan høre her.

I en anonym leilighetsblokk i Stavanger bor en av de viktigste mennene i norsk oljeindustri. Slipset er riktig nok byttet ut med cardigan, og dressko med slippers. Selv om det er flere tiår siden 90-åringen forlot jobben som oljegeolog og ressursdirektør i Oljedirektoratet (nå Sokkeldirektoratet), er det flere ting i leiligheten som tyder på et langt liv i næringen. I en av bokhyllene står biografien hans, i en annen ligger beviset på at han i 2012 ble utnevnt av H.M. Kongen til ridder av St. Olavs Orden for sin innsats for norsk oljevirksomhet. 

— Jeg vet ikke helt hvorfor jeg har blitt løftet frem på den måten. Det vi gjorde i Norge for å bygge oljeindustrien, var et lagarbeid, sier Al-Kasim. 

Lover og regler 

Al-Kasim kom til Norge fra Irak i 1968. Han hadde utdanning fra England, en norsk kjæreste og et barn med cerebral parese med behov for behandling som Norge kunne tilby. 

Al-Kasim hadde også tung kunnskap i bagasjen. I hjemlandet Irak jobbet han for et internasjonalt oljeselskap som hadde monopolkonsesjon for hele landet. Han var ansvarlig for planlegging av hele produksjonsanlegget. Men i Irak hadde oljeselskapene overkjørt staten og stukket av med størsteparten av oljeinntektene. 

Al-Kasim hadde hørt at de begynte å lete etter olje i Nordsjøen. Klok av skade insisterte han på at den norske stat måtte spille en aktiv rolle når de nå sto overfor oljefunn som ville omvelte nasjonens økonomi og fremtid. Han fikk gjennomslag for ideer som blant annet omfattet opprettelsen av lovverk og statlige institusjoner, som skulle regulere de enorme oljeforekomstene — og skille mellom forvaltning og forretning. 

I desember 1969 traff boreriggene til Phillips sort gull på Ekofisk-feltet, og den 9. juni  1971 erklærte daværende statsminister Trygve Bratteli den norske oljeproduksjonen for offisielt åpnet. 

Farouk Al-Kasim skulle etter hvert gi råd til noen av de viktigste politikerne for norsk industri i moderne tid. Mot slutten av arbeidslivet ble han brukt til å konsultere land over hele verden på oljefelt. 

— Verdenssamfunnet ble imponert over å se at det fantes et land hvor oljeselskaper og myndigheter samarbeidet, og at det fungerte over tid, slik det har gjort i Norge, sier Al-Kasim. 

Farouk Al-Kasim som ung på jobb i Oljedirektoratet. Store briller, dress, rødt slips. Fotografi av bok.
Faksimile gjengitt med tillatelse fra biografien «Farouk al-Kasim. Hemmeligheten bak det norske oljeeventyret» av Per Lars Tonstad.
Irakisk-norske Farouk Al-Kasim. Briller, genser i indigo, skjortekrage under, ser inn i kamera. Fotografi.

Fremtidens naturhensyn

Flere tiår senere er gullalderen for den norske oljen forbi, og fra Stavanger følger 90 år gamle Farouk Al-Kasim diskusjonene om letestans, klimaendringer og nye former for energi. 

I biografien Farouk Al-Kasim: Hemmeligheten bak det norske oljeeventyret av Per Lars Tonstad tyder mye på at Al-Kassim var en mann som faktisk advarte Norge om oljen, derav ønsket om streng statlig regulering. Hjemlandet Irak hadde som nevnt valgt en annen strategi enn Norge, med påfølgende store politiske konflikter og vanvittige miljøkonsekvenser. 

— Etter min mening må det finnes en måte å fortsette å skape profitt på, samtidig som vi tar miljøhensyn. En balanse mellom natur og miljø og inngrep, sier han, før han avslutter: 

— Vi trenger et slags globalt samtykke om at naturhensynet skal styre.

Kilder fra Nettbiblioteket

Vil du lære mer om fremveksten av norsk oljeindustri? Vi har funnet fram et knippe relevante innganger til perioden som endret Norge for alltid.