Ny bok i serien «Fortidens folkelesning»: Pedro Carmona-Alvarez leser Tor Jonsson

To portrettbilder av menn med hatt, et nytt bilde i farger, og et gammelt svart-hvitt
Pedro Carmona-Alvarez (foto: Eva Lene Gilje Østensen) og Tor Jonsson (ukjent fotograf).

Lengselen etter kjærlighet og død går som en rød tråd gjennom Tor Jonssons forfatterskap. Men hva annet finnes? Og hvordan kan man som forfatter og leser av i dag nærme seg Tor Jonssons litteratur? I serien «Fortidens folkelesning» har Pedro Carmona-Alvarez lest Tor Jonsson. Foredraget og bokutgivelsen er blitt en samtale på tvers av tiden og et sammenstøt mellom to tider og stemmer – en skrivende og en lesende.

  • 08.06.2021

I sitt foredrag reflekterer også Carmona-Alvarez rundt hvordan og hvorfor han underveis i lesningen støtter seg til Jonssons biografi og undersøker selvmordet som litterær arv.

Pedro Carmona-Alvarez
Pedro Carmona-Alvarez leser Tor Jonsson
Heftet, kr. 69,–
Nasjonalbiblioteket
I salg fra 17. juni

Under fanen «Fortidens folkelesning» inviterer Nasjonalbiblioteket til et møte mellom en leser av i dag og et forfatterskap av eldre årgang, som i sin tid var utbredt og toneangivende, men som ikke lenger leses like mye. Har bøkene fortsatt appell?

Foredraget sendes i opptak på Facebook og nb.no 17. juni kl. 19.

Pedro Carmona-Alvarez

Pedro Carmona-Alvarez ble født i 1972 i Chile og debuterte som forfatter i 1997, med diktsamlingen Helter. Siden debuten har han gitt ut både romaner, essay, dikt og gjendiktninger, så vel som musikk. I flere av sine tekster tematiserer han identitet, biografi og hukommelsens myldrete irrganger. Carmona-Alvarez har mottatt flere litterære priser, blant dem Sult-prisen, Kritikerprisen for beste oversettelse (sammen med Gunnar Wærness) og P2-lytternes romanpris.

Tor Jonsson

Tor Jonsson ble født i 1916 i Lom i Gudbrandsdalen. Her vokste han opp i fattige kår, og oppveksten satte sitt preg på ham og litteraturen hans. Jonsson var forfatter og journalist, og er i dag mest kjent som lyriker. Flere av diktene hans tematiserer ensomhet og dødslengsel. Som journalist var han en kvass kritiker, særlig av bygdesamfunnet. Ikke desto mindre var han en svært folkekjær forfatter. Før Jonsson tok sitt eget liv i 1951, hadde han gitt ut tre diktsamlinger og en artikkelsamling, og nettopp levert manuset til diktsamlingen Ei dagbok for mitt hjarte, som ble utgitt posthumt. Tor Jonssons samlede dikt har kommet ut i flere utgaver, sist i 2021.

Tidligere utgivelser i serien «Fortidens folkelesning»: Olaug Nilssen les Anne Cath. Vestly, Tore Renberg les Mikkjel Fønhus, Kjersti Skomsvold leser Aksel Sandemose, Toril Moi leser A.O. Vinje, Vigdis Hjorth leser Herman Wildenvey, Ole Robert Sunde leser Johan Borgen og Dag Solstad leser Olav Duun.