• Omslag UgressUgress
  Et vilt herbarium. Emil Korsmos klassiske plansjer
  Liv Borgen
  Kr 299,– bestill her

På begynnelsen av 1900-tallet ledet botanikeren Emil Korsmo arbeidet med et omfattende verk om ugress. Paradoksalt nok ble illustrasjonene av de forhatte plantene svært vakre. De detaljrike ugressplansjene vakte beundring og anerkjennelse, nasjonalt som internasjonalt, og prosjektet var enestående i sitt slag. I denne boken er alle Korsmos plansjer samlet og presentert sammen med faglig oppdaterte beskrivelser av hvor plantene kommer fra og hvor de vokser i dag, om deres kulturtradisjon og deres anvendelse som både medisin og mat.
 

 • Bilde av bokenCharleston i Grukkedalen
  Afroamerikanske artister på norske scener – fra blackface-komikere til Louis Armstrong
  Erlend Hegdal
  Kr 399,–  Bestill

Jazzen har en rik forhistorie, også i Norge. Allerede på 1800-tallet opptrådte svarte amerikanere på norske scener. Denne boken er en enestående samling av fotografier, avisomtaler og illustrasjoner fra et lite kjent kapittel i norsk musikk-, kultur- og mediehistorie. Beskrivelsene av hvordan nordmenn har møtt fremmede impulser er tankevekkende og ofte vond lesning. Charleston i Grukkedalen er en fortelling om kontraster: om stengsler og frihetskamp, om kulturutveksling og rasisme, om en global musikkfarsotts tidlige inntreden i et lite land.

For den som nærer sympatier for velduftende, illustrerte bokpublikasjoner, er denne nødt til å komme som en tidlig vårgave.Audun Vinger, Dagnes Næringsliv

… boken [bør] bli en del av den norske allmenndannelsen. Aldri har en bok om afroamerikansk kultur fortalt så mye om Ola NordmannMarius Lien, Morgenbladet

 

 • Omslag til Blod og beinBlod og bein
  Lidelse, lindring og behandling i norsk medisinhistorie
  Antologi: Finn Skårderud, Camilla Stoltenberg, Wasim Zahid mfl.
  Kr 299,–  Bestill

Gjennom de siste to hundre årene har den medisinske utviklingen vært omveltende, og vår evne til å behandle og forebygge lidelser er stadig blitt større. I denne rikt illustrerte antologien belyser flere av våre fremste fagformidlere hvert sitt område innen medisin. Tekstene spenner fra fødsel til død, fra ytterst til innerst, fra 1500-tallet til starten av 1900-tallet. Samlet utgjør «Blod og bein» et gripende dokument over store medisinske gjennombrudd, nytenkende og vågale leger og forskere – og ikke minst over hjerteskjærende pasientskjebner.

… et påkostet og praktfullt verkCathrine Krøger, Dagbladet

Viktige sider ved medisinens historie i Norge er gjort tilgjengelig for oss alle.Tor B. Jørgensen, Vårt Land

 

 • Bokcover UhyrligUhyrlig
  Sjømonstre i kart og litteratur 1491–1895
  Erling Sandmo
  Kr 149,-  Bestill

En gang var sjømonstrene en naturlig del av kart og naturhistoriske beretninger. Folk som dro til havs, kunne møte de mest marerittaktige uhyrer i bølgene. I dag er monstrene borte og glemt, eller forvandlet til velkjent fauna. Historiker, forfatter og professor Erling Sandmo forteller her om tjue av havets herskere og om hvordan de til slutt forsvant ned i dypet for godt, idet alle våre frykteligste fantasier bleknet til vitenskapelige sannheter, eller ble forvandlet til myter og røverhistorier.

… et overskudd av viten og formuleringsgledeMorten Strøksnes, Klassekampen

 

 • Bokcover KvinnekampKvinnekamp
  Foreningen Skuld: Norges første bøllekurs
  Marta Breen
  Kr 193,-  Bestill

«Dersom det var mulig å reise i tid, er jeg ikke i tvil om hvilken gjeng jeg helst ville ha tilhørt», skriver forfatter Marta Breen: Høsten 1883 dannet Marie Holst, Betzy Børresen, Laura Rømcke, Cecilie Thoresen, Minda Ramm og Anna Bugge foreningen Skuld, som kjempet for at kvinner skulle få rett til å utdanne seg og delta i offentlige debatter. I dag – nær 135 år senere – er det lett å le av holdningene de møtte, som at akademiske studier kunne skade kvinners nerver og hjerner. Sammen satte de seks unge kvinnene i gang en bevegelse som skulle komme til å forandre Norge – og som til slutt ble kronet med seier.

 

 • all verdens kunnskapAll verdens kunnskap
  Leksikon gjennom to tusen år (Forlaget Press)
  redaktører: Siv Frøydis Berg … [et al.] 
  Kr 49,-  Bestill

Drømmen om den komplette boken – den som rommer alt vi trenger å vite, all verdens kunnskap -har preget den vestlige kulturen gjennom to tusen år. Etter hvert har drømmen blitt knyttet til enbestemt sjanger: leksikonet. Tunge skinninnbundne bind i bokhyllen, med gullsnitt på ryggen. Har all verdens kunnskap en form, så er det denne. Men hva er egentlig sammenhengen mellom form og innhold? Hvilken kunnskap er samlet mellom permene – og hvordan er den organisert?

 

 • 80 millioner bilder80 millioner bilder
  Norsk kulturhistorisk fotografi 1855–2005 (Forlaget Press)
  198,-  Bestill

80 millioner bilder – Norsk kulturhistorisk fotografi 1855-2005 tar utgangspunkt i et mangfoldig kulturarvmateriale og presenterer et unikt utvalg bildeserier som viser fotografiets historiske, sosiale og estetiske betydning. Boken er den mest omfattende presentasjonen av norsk fotografi noensinne. Redaktører og kuratorer er Jonas Ekeberg fra Preus museum og Harald Østgaard Lund fra Nasjonalbiblioteket.

 

 • Bilde fra omslagKåre Kivijärvi. Fotografier 1956–1991 (Nasjonalbiblioteket)
  398,- Bestill

Boken inneholder gjengivelser av et bredt utvalg av Kivijärvis originalnegativer og gir et unikt innsyn i fotografens arbeidsmetoder, både i opptakssituasjonen og i det senere arbeidet med beskjæringer. Boken inneholder også den første større biografiske oversikten over Kivijärvis liv, utarbeidet med utgangspunkt i kunstnerens etterlatte arkiv, samtidig kildemateriale og intervjuer. Resultatet er et helt nytt og mer sammensatt bilde av en av de viktigste kunstnerne i nyere norsk kunsthistorie.

 

 • norske polarheltbilder_Norske polarheltbilder 1888–1928 (Forlaget Press)
  99,- Bestill

De klassiske bildene fra Nansens og Amundsens polarekspedisjoner er blant de mest kjente fotografiene i norsk historie. Men bak mange av bildene skjuler det seg historier de færreste kjenner til. Nyheten om Amundsens seier i kappløpet mot Sørpolen ble for eksempel illustrert i avisene med fotografier av Amundsen i skinnpels i isødet – tatt i strandkanten nedenfor Amundsens villa i Svartskog en fredelig vinterdag.

 

 • PropagandaPropaganda!
  Russiske og norske plakater 1920–1939 (Nasjonalbiblioteket)
  49,-  Bestill

Knapt noen kunstform sto sterkere i Russland i årene etter revolusjonen i 1917 enn plakaten. Plakater var massekommunikasjon, som preget gater og byrom over alt i landet med sine slagkraftige budskap. Samtidig ble plakatsjangeren en sentral arena for den russiske avantgarden, som drømte om en kunst som forente form og funksjon, skjønnhet og sannhet, masse og elite. «Plakaten – produsert for massene i millionopplag, plassert på gatene – bringer kunsten til folket», fastslo Vjatsjeslav Polonskij. Også i Norge lot kunstnere, reklamefolk og politiske aktivister seg inspirere av de sovjetiske plakateksperimentene. I denne boken samles for første gang på norsk et bredt utvalg av den fremste russiske plakatkunsten, fra konstruktivistenes formeksperimenter til 1930-tallets sosialrealisme. I tillegg vises noen av de viktigste norske plakatene som tok opp i seg impulsene fra det sovjetiske plakatmediet.