Herefordkartet

 
På alterveggen i den engelske Herefordkatedralen henger det eneste bevarte veggkartet fra middelalderen. Herefordkartet er et mappa mundi, et verdenskart, men det er også en visuell encyklopedi; en religiøs autoritativ kunnskapsorden der både bildet av verden og all verdens kunnskap er fremstilt i én og samme sirkel. Geografiske presentasjoner smeltes sammen med historiske og mytologiske begivenheter. Slik så verden ut fra Hereford, fra et kristent synspunkt.
Nord er ned og øst er opp. I tråd med det middelalderske verdensbildet er Herefordkartet orientert mot øst, der solen står opp. Midt i kartet er Jerusalem, kristenhetens ubestridte sentrum. Kartet inneholder et vell av illustrasjoner og små tablåer som for eksempel korsfestelsen, Noas Ark, Babels tårn, labyrinten på Knossos, kolossen på Rhodos og Jasons gylne skinn. Norge ser vi symbolisert ved en skiløper langt der nede i nord.
Jo lenger ut fra sentrum man beveger seg, dess underligere skapninger dukker opp. Det fremmede og uforklarlige befant seg gjerne langt unna det kristne sentrum, ved verdens ende, og bekrefter ved sin tilstedeværelse den kunnskapsorden kartet kommuniserer.