Plakat for Håndverk #01

Lær, opplev og del tradisjonene!

Helgen 25. – 27. november 2022 inviterer vi deg inn på Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo til en festival i strikkingens, broderingens, spinningens og vevingens tegn. 

Gjennom verksteder, foredrag, samtaler og fellesbrodering kan du prøve ut forskjellige håndverksmetoder, lære om klærnes kulturhistorie og fordype deg i våre eldste tradisjonshåndverk. 

På åpningen fredag kveld inviterer vi til broderifest, og vår egen Kafé Å serverer blant annet vegetarsuppe og vafler til snille priser gjennom hele helga. 

Ta med deg det halvferdige strikkeprosjektet ditt, lær om tradisjonene og la deg inspirere av andre! 

Alle arrangementer er gratis og åpne for alle. 

Festivalen gjennomføres i samarbeid med blant annet Norges Husflidslag, broderingsworkshopen Nålens makt og det feministiske kunstkollektivet Femme Brutal.

Hva mer kan du gjøre?

Fanzineverksted

Kollektivet Femme Brutal, representert ved Dåra Dorky og Atma Andersson, er på Nasjonalbiblioteket gjennom håndverkshelgen hvor de skal kopiere, stifte og dele ut fanziner med strikking, broderi og vev som tema. Kom, og få en fanzine du også!  

Det store fellesbroderiet 

Fredag kveld folder vi ut en stor duk i Kafé Å, og der blir den liggende hele helgen. Du inviteres til å brodere på duken. Israa Issa Mahameed og Warunee Bolstad, som begge er erfarne brodersker, er der for hjelpe deg i gang. Kom innom og broder noe inn du også!  

Håndverksfilmer

Vil du lære gamle håndarbeidsteknikker som brikkeveving, spinning på håndtegn, nålebinding og veving av vadmel? Gjennom hele håndverkshelgen viser vi frem filmer fra Nasjonalbibliotekets arkiver som viser oss eldgamle håndarbeidsteknikker.  

Åpen kafé og bar!

Vår vakre Kafé Å serverer vegetarsuppe og vafler til hyggelige priser gjennom hele helgen. 

Se hvem som kommer på festivalen!

Dykk ned i vårt digitale bibliotek

Nasjonalbiblioteket har digitalisert tusenvis av strikkeoppskrifter, broderioppskrifter og andre ressurser for kunst og håndarbeid. Ta en titt på noen her! Er du på jakt etter en helt spesiell kunst- eller håndarbeidsressurs? Møt våre dyktige veiledere på festivalen!

Hvorfor lager vi en håndverksfestival?   

Håndverkstradisjoner er møtt med en helt ny interesse de siste årene. I nettbiblioteket til Nasjonalbiblioteket finnes tusenvis av gamle og nye oppskrifter på strikk, vev og broderi. Disse er digitalisert og søkbare, og vi ser at interessen for bøker, tidsskrifter og trykksaker om håndverk er stor.  

Det strikkes, veves og broderes over det ganske land, folk i alle aldre deler ideer og kunnskap seg imellom. Nyskapende strikkedesign vises fram på Instagram og politiske bildevever henges opp igjen i de store kunstinstitusjonene. Disse håndverkstradisjonene er høyst levende og en sentral del av vår felles kulturarv. Dette er historiekunnskap som sitter i hendene og som knytter oss sammen på tvers av landegrenser og bakover i tid.  

Nasjonalbiblioteket vil feire og markere den yrende interessen for alt det gamle håndverket ved å holde verksteder i spinning, karding, veving og broderi. Vi vil dykke ned i historiske samiske håndverkstradisjoner – duodji, og sette kultur- og motehistorien i perspektiv. Vi vil invitere alle som driver med et håndverk inn i bibliotekets mange rom, for å dele kunst- og håndverkstradisjonene oss i mellom, og for å tilegne oss ny kunnskap.