Kartsenteret. Fra det fjerne

Omvisningstid: mandag – fredag kl. 10-13
Alle besøk må forhåndsbestilles. Meld klassen på her
Omviser: Ingjerd Skrede

Bli med inn i Nasjonalbibliotekets kartsenter!
I kartsenteret finner du en 500 år lang karthistorie. I kartene i samlingen gjemmer det seg kunnskap om politikk, handel, økonomi, astronomi, matematikk og geometri, og også gamle fortellinger, legender, sagn, myter og monstre. Denne våren tilbyr vi to omvisninger:

Jakten på nordøstpassasjen

I denne omvisningen får du historien om nederlendernes kartlegging av norskekysten, jakten på nordøstpassasjen, handel langs Silkeveien og nevekamp mot isbjørn. Du får også en presentasjon av det første verdenskartet hvor Norge er tegnet inn. Kartet er fra 1482 og er det eldste kartet i samlingen, trykt ti år før Columbus oppdaget Amerika.

Krig og strid i kart

Etter Den store nordiske krigen ble det tegnet et kart som forteller den dramatiske historien om general Carl Gustaf Armfeldts tilbaketog over Tydalsfjellet i 1718. Da kong Karl ble skutt, måtte Armfeldt og soldatene hans gjøre retrett mot Sverige. På fjellet ble de overrasket av et forferdelig uvær – både soldater og hester frøs i hjel, og store deler av den svenske hæren ble utslettet.  

I denne omvisningen ser vi hvordan krig og uroligheter i Europa avtegnes i kart – også kart fra andre verdenskrig og den kalde krigen som ble brukt for å kartlegge fiendeterreng ved invasjonsforberedelser.

Andre omvisningstilbud for skoler