Forkortelsesangivelser

I løpet av de første to månedene med norsk WebDewey, har WebDewey-redaksjonen fått mange tilbakemeldinger vedrørende punkt 5 i NKKIs anbefalinger for bruk: Registerering av forkortelsesangivelse.

Her ble det anbefalt at forkortelsesangivelsen (skråstreken i deweynummeret) bør beholdes i registreringen i Marc-felt 082 når man klassifiserer. Dette har vist seg å være problematisk av flere grunner, blant annet at det kompliserer arbeidet med lokale emnelister og at skråstreken ikke ignoreres i søk i flere bibliotekkataloger, hvilket gjør at man ikke får treff med nummer som har beholdt angivelsen. Videre har vi sett at forkortelsesangivelsen vil føre til merarbeid ved utveksling av klassifikasjonsarbeid med utenlandske bibliotek. Til syvende sist innser vi at skråstrek ikke hører hjemme med klassifikasjonsnumre og skaper støy for systemer som ikke har lagt til rette for dem på forhånd.

På grunnlag av dette, har redaksjonen bedt NKKI om å behandle anbefalingen på nytt. På NKKI-møtet den 8.januar, ble anbefalingen endret fra:

Forkortelsesangivelsen bør beholdes når man klassifiserer.

til:

Forkortet nummer kan angis i lokalfelt for hyllesignatur, eller som alternativt nummer i 083.

Biblioteksentralen fortsetter praksisen med å legge forkortet nummer basert på forkortelsesangivelsen i lokalfelt for hylleplassering. Det vil ellers fremdeles være mulig å sjekke anbefalt forkortelsesnivå ved det aktuelle klassenummeret i WebDewey-verktøyet.

Bokmerk permalenken.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>