Statusoppdatering

Arbeidet med oversettelsen av WebDewey har tatt mye lengre tid enn antatt. Det opprinnelige målet var å bli ferdig i utgangen av 2012, men dette skjønte vi etter hvert ikke kom til å gå. Vi ansatte én oversetter til, og fristen ble utsatt med ett år.

Det har vært vanskelig å forutse hvor lang tid hver klasse tar å oversette. Noen fagområder går relativt raskt å oversette, mens andre er seige og overraskende vanskelige. Etter flere måneder nedgravd i oversettelsen av planter og organismer i 580 og 590, skjønte vi at vi kom til å trenge flere ressurser og enda en utsettelse. Opprinnelig tenkte vi én oversetter til og ny frist høsten 2014, men mammapermisjon for meg (Elise) og en lengre engasjement på UD for vår opprinnelige oversetter har gjort at vi bestemte oss for å ansette tre nye oversettere og utvide fristen til utgangen av 2014 (med forbehold).

Nå jobber tre oversettere på fulltid ut året, mens den opprinnelige Dewey-redaksjonen (som består av meg, Ingebjørg, Karen og Marianne) jobber med korrekturlesing, kvalitetssikring, opprydding og kontakt med fageksperter. I tillegg gjenstår det noe arbeid med WebDeweySearch og andre sluttbrukertjenester.

H1 – ferdig
H2 – ferdig
H3 – ferdig
H4 – ferdig
H5 – ferdig oversatt, må kvalitetssikres
H6 – ferdig
000 – ferdig oversatt, må kvalitetssikres
200 – gjenstår
300 – under arbeid
400 – ferdig
500 – ferdig
600 – ferdig oversatt, må kvalitetssikres
700 – ferdig
800 – ferdig
900 – ferdig

Klassene er merket som ferdige selv om det fremdeles finnes terminologi som må sjekkes av fageksperter. Dersom vi ikke får svar fra fageksperter innen publiseringstid, blir dette dokumentert i WebDewey i en kommentar i den aktuelle klassen. (For eksempel, i 522.5 kan det forekomme en kommentar der det står noe á la: Vi har oversatt “Personal equation machines” med “Personlig ligning-maskiner”, men har ikke fått bekreftelse på at dette er en riktig oversettelse.) Det som er fint med en webversjon, er at vi kan kontinuerlig rette på feil og legge til nyere fagterminologi.

Så håper jeg bare at følgende utsagn av Arne Scheie gjelder: “Vi er tålmodige. Vi har sittet her år etter år og ventet. Og sett nordmenn dette ned på kulen og andre steder.” Og regner selvfølgelig med jubel som da vi scorte mot Brasil når vi endelig publiserer WebDewey.

:-)

Bokmerk permalenken.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>