Nasjonens hukommelse

Om prosjektet

Nasjonens hukommelse
Hva skjuler det seg i en samling som spenner fra 1200-tallet og frem til i dag? Visste du at Nasjonalbiblioteket samler inn alt trykt materiale utgitt i Norge – fra de nyeste romanene til reklameinnstikket i dagens avis? Musikkutgivelser, radio og tv-programmer, film, foto og originalmanus fra norske kulturpersonligheter finner du også i våre arkiver.

Nasjonalbiblioteket er en viktig kilde til nasjonens hukommelse. I 200 år har det foregått en systematisk innsamling av materiale publisert i Norge – først gjennom Universitetsbiblioteket i Oslo. Fra 1989 overtok det nyopprettede Nasjonalbiblioteket oppgaven. Prosjektet er en del av markeringen av Universitetet i Oslos 200-års jubileum.

Hvem har deltatt?
I juni har vi invitert publikum til å bestemme innholdet i vår jubileumsutstilling som vises 24. august til 22. oktober 2011. Folk kunne stemme på 180 utvalgte objekter fra vår samling, fordelt på 10 kategorier. Det ble avgitt rundt 15.000 stemmer. Det er første gang i Norge at publikum kunne bestemme selv på nett hva som skal være med i en utstilling.

Hva er resultatet?

De 100 gjenstandene som fikk flest stemmer innenfor hver kategori blir vist på web og i den fysiske utstillingen i våre lokaler i Oslo. Utvalget og deltakerne er ikke representativt, men kanskje dette likevel sier oss noe om hvem vi er? På mange måter gir utvalget et inntrykk av hvordan nordmenn så på det som er viktig for dem, før attentatet 22. juli.

Vi har bedt publikum å angi både kjønn og alder. Nå kan vi se hvilken aldersgruppe som har stemt på hvilken gjenstand – og hva som var populær hos kvinner og menn. Vi legger jevnlig ut drypp fra statistikken – følg med på våre facebook-sider!

Hvem har bidratt?
Hele Nasjonalbiblioteket har bidratt med utvalg av objekter, tekstskriving, digitalisering og klarering av rettigheter. Selve prosjektgruppen har bestått av: Daniela Büchten (idé og prosjektledelse), Sidsel Hindal (koordinering), Fred Moerman (programmering) og Bjørn-Erik Bjørgan (interaksjonsdesign).
Redaksjon: Daniela Büchten, Marius Wulfsberg, Liv Anniken Stavik og Sidsel Hindal.
Interaksjonsdesign og visuell utforming: Tank Design.

Besøk utstillingen i Nasjonalbibliotekets lokaler i Oslo 24. august–22. oktober 2011 eller nettversjonen! Vi har også mange arrangementer rundt utstillingen – følg med på facebook og på www.nb.no!