Fagseminar
16
sep

Snø- og isdekte alper 1820–2020

Baltazar Mathias Keilhau: Utsikt fra Mugnafjell, 12. juli 1820
Onsdag 16. september 2020, at 10:00 – 16:00
Nasjonalbiblioteket – Store Auditorium

Billetter: På grunn av smittevernregler er det et begrenset antall plasser, og alle må hente gratisbillett i forkant av arrangementer på nb.no. Arrangementet strømmes direkte.

«Fjeldreisen» studentene Keilhau og Boeck gjorde med den lokalkjente reinjegeren Urden sommeren 1820, har i ettertid fått status som en skjellsettende oppdagelse i historier om norsk naturvitenskap, fjellsport, fotturisme, nasjonalromantikk og malerkunst. Tegningene og akvarellene fra turen er vesentlig for alle historiene. Nasjonalbiblioteket har både de første skissene og senere bearbeidelser og reproduksjoner i flere ulike teknikker. Nå er det på tide å granske materialet nærmere etter 200 år med bildekultur, teknologisk utvikling, naturutnyttelse og klimaendringer.

Fagserien «Serie 112» undersøker hvordan klima- og miljøendringer kaster nytt lys over vår forståelse av kulturarv og historie.

 

Program

10.10   Velkommen.

10.15   Alpevuer og Gletcherprospekter. Keilhaus prefotografiske høyfjellsbilder fra 1820: Arthur Tennøe. Nasjonalbiblioteket

10.45   Fjeldreisen 1820: Proveniens, brev og arkivmateriale i Nasjonalbiblioteket: Anne Melgård, Nasjonalbiblioteket

11.15   Fjeldreisen 1820: Hva materialanalyse kan legge til historien: Chiara Palandri, Nasjonalbiblioteket.

11.45   Hvor gikk og stod Keilhau 14.juli? Panelsamtale. Per Gran, Øyvind S. Bruland og Harald Østgaard Lund, Nasjonalbiblioteket.

 

12.15   Pause

 

13.00   Fortid – nåtid – framtid: Refotografering i miljøperspektiv: Tyrone Martinson, Universitetet i Gøteborg.

13.30   Refotografering i Jotunheimen 2020: Oskar Puschmann, Norsk institutt for bioøkonomi.

14.00   Snø og is 1820-2020: Harald Østgaard Lund, Nasjonalbiblioteket 

14.30   Avsluttende bemerkninger.

15.00   Slutt

Informasjon om smittevern:

 I henhold til gjeldende retningslinjer for smittevern har vi denne høsten et begrenset antall publikummere per arrangement.

 På grunn av begrenset kapasitet og krav til smittesporing må man hente gratisbillett på nb.no. Vi innhenter informasjon om navn, e-post og telefonnummer, og data slettes ti dager etter at arrangementet har funnet sted, i tråd med FHIs retningslinjer og EUs personvernforordning (GDPR). Data vil lagres i lukkede arkiv og ikke benyttes til andre formål enn ev. smittesporing.

 Husk å melde fra om du likevel ikke kan benytte din gratisbillett, slik at andre kan ha glede av plassen din.

 Personer som har luftveissymptomer eller andre symptomer på covid-19, eller personer som er i karantene eller isolasjon, bes om å følge arrangementet hjemmefra.

Vi gleder oss til å ta imot dere. Publikum vil bli vist til plassene sine av vertskapet vårt, og vi anbefaler alle å komme i god tid før arrangementet starter.