Offentlighetens historier del 12 av 16

Noreg i a-moll

13. mars kl. 19:00 - 20:00 Gratis inngang

Informasjon

Leif Ove Andsnes, Ingrid Røynesdal og Erling Sandmo om Griegs klaverkonsert

Korleis høyrest det særmerkt norske ut? Sommaren 1868 og den følgjande vinteren komponerte Edvard Grieg den einaste klaverkonserten sin, i a-moll. I april 1869 blei konserten urframført med stor suksess på Tivoli i København. Konserten etablerte seg nokså raskt i det internasjonale repertoaret og er blitt eit slags norsk ikon. Han blei tidleg anerkjend som eit uttrykk for det særmerkt norske, særleg for naturen – i ein periode då det ville, urørte landskapet blei gjort til eit av nasjonens sterkaste symbol. Likevel reviderte Grieg konserten gjennom heile livet, og ikkje minst arbeidde han mykje med orkestreringa av den store opningsakkorden.

Kva er a-mollkonserten for eit verk, og korleis har det virka i ettertida? Dette skal pianist Leif Ove Andsnes, direktør for Oslo-Filharmonien Ingrid Røynesdal og historikar og musikkritikar Erling Sandmo snakke om.

 

OFFENTLIGHETENS HISTORIER

Hva har bidratt til å forme vår felles offentlighet? Hvem har ledet an i, og hvem har hatt tilgang til, den store samtalen om oss? Ved å vise fram unike objekter fra vår kultur- og offentlighetshistorie fra 1100-tallet og fram til vår tid, forteller utstillingen Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie om hvem vi er, hva som har påvirket oss og hvor vi kommer fra. I årene framover vil Nasjonalbiblioteket formidle denne utstillingen til alle i Norge. Vi begynner med å invitere norske og internasjonale forfattere, kunstnere, journalister og vitenskapsformidlere til å reflektere rundt ulike sider av vår kulturhistorie. I et program som strekker seg fra åpningen den 27. februar og fram mot påske, går vi i dybden på enkeltobjekter i utstillingen, og løfter samtidig blikket mot offentlighetens historier, og historiene om offentligheten, før og nå.

Kommende arrangementer

Arrangement

Den hellige geografiens historie

Lør. 25.januar kl.14:00
Gratis inngang
Read article "Den hellige geografiens historie"

Arrangementsserie 2 av 3

Hendelsen: Den kritiske fase

Ons. 29.januar kl.19:00
Gratis inngang
Read article "Hendelsen: Den kritiske fase"

Fagseminar

Gerhard Munthe og norsk bibliotekhistorie

Tir. 4.februar kl.13:00
Gratis inngang
Read article "Gerhard Munthe og norsk bibliotekhistorie"