Digitalt arrangment
15
apr

Litterær geografi

Onsdag 15. april 2020, at 10:00 – 12:00

Digital analyse av stedsangivelser i litteratur.

Litteratur skaper verdener, og en verden er alltid et sted – om den er imaginær eller reell. Denne verdenen er et sted utenfor den litterære teksten, og her ligner litteratur på kart, som også viser til noe annet enn seg selv – et terreng, en by, et land eller en klode. Fremveksten av GIS-teknologi har ført til økt interesse for koblingen mellom litteratur og geografi. I dette seminaret vil eksperter fra inn- og utland demonstrere bruk av digitale forskningsmetoder for å analyse stedsangivelser i litterære verker.

Med utgangspunkt i den digitale forskningsinfrastrukturen til Nasjonalbiblioteket setter serien DH-LAB søkelyset på innovative analysemetoder og forskningsteknikker innenfor digital humaniora og samfunnsvitenskap.

Dette digitale fagseminaret spilles inn fra foredragsholdernes datamaskiner hjemmefra.

Program

  • Velkommen ved Jens-Morten Hanssen (Nasjonalbiblioteket)
  • Frode Lerum Boasson: «Hamsuns litterære geografi»
  • Øyvind Eide: «Digital kartvisualisering av litteratur: mer enn stedsnavn»
  • Dana Dannélls: «Developing natural language resources and tools for geographic visualization of place names in historical Swedish literature» (foredraget holdes på engelsk)
  • Lars Johnsen: «Distribusjonell semantikk som litterær geografisk metode»

Frode Lerum Boasson er førsteamanusis i nordisk litteraturvitenskap ved NTNU i Trondheim. Siste publikasjon: «Digital humaniora, mediehistorie og litterære subjektivitetsuttrykk. Om forholdet mellom norsk litteratur og utviklingen av den kommersielle pressen 1855–1900 i et DH‑perspektiv”, Norsk litteraturvitenskapelig tidsskrift, nr. 2, 2019.

Øyvind Eide er professor i digital humaniora ved universitetet i Köln. Han har en doktorgrad i digital humaniora fra King’s College London og var ansatt ved Universitetet i Oslo fra 1995 til 2013, tilknyttet prosjekter i digital humaniora og museumsinformatikk. Han var leder for The European Association for Digital Humanities (EADH) fra 2016-19. Hans forskningsinteresser er sentrert rundt digitale intermediale studier, spesielt knyttet til forholdet mellom tekst og kart, samt teoretiske studier av modellering i humaniora så vel som i andre sammenhenger.

Dana Dannélls er forsker og forskningskoordinator i språkteknologi ved Språkbanken Text, Göteborgs universitet. Hennes fremste forskningsinteresse er utvikling og forbedring av språkressurser og verktøy for automatisk språkanalyse, med et aktuelt fokus på å gjøre disse tilgjengelig for så vel forskere innenfor digital humaniora og samfunnsvitenskap som den interesserte allmennheten. 

Lars Johnsen er forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo. Han avla doktorgrad i lingvistikk ved universitetet i Trondheim i 1991. Han ble ansatt ved Nasjonalbiblioteket i 2013 og har siden spilt en sentral rolle i utviklingen av Nasjonalbibliotekets digitale forskningsinfrastruktur.

Videoen legges ut her kl. 10.00, følg med!