Har norsk minnepolitikk feilet?

4. oktober kl. 18:00 - 19:00Gratis inngang
Foto: Mathias Sandstøl / Forsvaret
  • 4. oktober kl. 18:00 - 19:00 Legg til i kalender
  • Nasjonalbiblioteket – Målstova Henrik Ibsens gate 110, 0254 Oslo Vis kart
  • Gratis inngang

Informasjon

Etter Russlands invasjon av Ukraina fjerner Estland alle sovjetiske minnesmerker fra 2. verdenskrig og Finland vurderer å gjøre det samme. De kritiserer Russland for å bruke minnepolitikk til å destabilisere Europa og legitimere krigshandlingene i Ukraina. Allerede før invasjonen var det debatt om Norges politikk på feltet. Siden 50-tallet har det blitt reist et førtitalls monumenter til minne om sovjetiske soldater som falt på norsk jord. Kritikerne mener norske myndigheter har vært uklare og at Nord-Norge har blitt overlatt til seg selv i disse spørsmålene.

Vi inviterer til en samtale der vi undersøker hva som har preget norsk minnepolitikk opp igjennom tidene og hvordan minnepolitikk bør utformes i fremtiden.

Med:
Førsteamanuensis i historie ved UiT Marianne Neerland Soleim, daglig leder for fagplattformen UTSYN – forum for utenriks og sikkerhet Hedda B. Langemyr, ordfører i Hasvik kommune Eva D. Husby og tidligere forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Samtalen ledes av Amund Trellevik, journalist og medlem av den internasjonale gravegruppe Investigate Europe.

Som en del av arrangementet blir det førpremiere på Nasjonalbibliotekets kortdokumentar “Operasjon Asfalt – Da krigsgraver ble storpolitikk” (12 min).

Under 2. verdenskrig ble titusenvis av krigsfanger ført til Norge. Mange av dem var fra Sovjetunionen. Fangene levde under svært vanskelige forhold. Mange mistet livet mens de var på norsk jord og ble gravlagt ulike steder i Nord –Norge. 1951 vedtok regjeringen å flytte levninger etter sovjetiske krigsfanger fra graver rundt om i Nord-Norge til den lille øya, Tjøtta, av frykt for spionasje.

Flyttingen av gravene, også kjent som Operasjon asfalt, provoserte Sovjet, blidgjorde amerikanerne og utgjorde et traume for lokalmiljøet i nord. Likene ble uverdig behandlet og lempet i sekker ellers brukt til å frakte asfalt.

Velkommen til visning og samtale!

Kommende arrangementer