Min kilde, Offentlighetens historier del 14 av 16

Mi kjelde: Gyðinga saga

19. mars kl. 19:00 - 20:00 Gratis inngang

Informasjon

Mona Ringvej og Ola Innset

I 1260 fekk Magnus Lagabøte omsett ei rekkje tekstar om historia til det jødiske folket frå latinsk til norrønt. Resultatet blei Gyðinga saga, forteljinga til jødane. Kvifor gjorde kongen dette, og kva kan denne gamle teksten om eit folkeslag langt borte fortelje oss om kulturutveksling, religion og litteratursyn i mellomalderen? Historikar, redaktør og forfattar Mona Ringvej samtaler med historikar Ola Innset.

Korleis blir historia skriven? Under vignetten «Mi kjelde» får ein historikar eller sakprosaforfattar presentere yndlingskjelda si og vise korleis noko lite kan kaste lys over noko stort.

 

OFFENTLIGHETENS HISTORIER

Hva har bidratt til å forme vår felles offentlighet? Hvem har ledet an i, og hvem har hatt tilgang til, den store samtalen om oss? Ved å vise fram unike objekter fra vår kultur- og offentlighetshistorie fra 1100-tallet og fram til vår tid, forteller utstillingen Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie om hvem vi er, hva som har påvirket oss og hvor vi kommer fra. I årene framover vil Nasjonalbiblioteket formidle denne utstillingen til alle i Norge. Vi begynner med å invitere norske og internasjonale forfattere, kunstnere, journalister og vitenskapsformidlere til å reflektere rundt ulike sider av vår kulturhistorie. I et program som strekker seg fra åpningen den 27. februar og fram mot påske, går vi i dybden på enkeltobjekter i utstillingen, og løfter samtidig blikket mot offentlighetens historier, og historiene om offentligheten, før og nå.

Kommende arrangementer

Arrangement

Den hellige geografiens historie

Lør. 25.januar kl.14:00
Gratis inngang
Read article "Den hellige geografiens historie"

Arrangementsserie 2 av 3

Hendelsen: Den kritiske fase

Ons. 29.januar kl.19:00
Gratis inngang
Read article "Hendelsen: Den kritiske fase"

Fagseminar

Gerhard Munthe og norsk bibliotekhistorie

Tir. 4.februar kl.13:00
Gratis inngang
Read article "Gerhard Munthe og norsk bibliotekhistorie"