• Beklager. Dette arrangement har allerede funnet sted.

Offentlighetens historier del 13 av 14

AVLYST. Fra konsensus til konflikt?

24. mars kl. 19:00 - 20:00 Gratis inngang

Informasjon

Som et forebyggende tiltak mot smittespredning av koronaviruset har Nasjonalbiblioteket besluttet å avlyse dette arrangementet, i tråd med Folkehelseinstituttets retningslinjer. Se mer informasjon her.

 

Ian Buruma om den europeiske offentligheten i 1945 og i dag

De første tiårene etter andre verdenskrig var karakterisert av stabilitet, vekst og demokratisering ulikt noen annen periode i europeisk historie. Idealisme, konsensus og fremtidshåp preget offentligheten. Siden har etterkrigstidens optimisme begynt å slå sprekker, og historikeren Ian Buruma ser i dette foredraget nærmere på hvordan den den offentlige debatten har endret seg siden 1945. Hva kan vi utlede av disse endringene, og hva karakteriserer offentligheten i dag?

I den kritikerroste og prisbelønte boka År null (utgitt på norsk i 2015) skrev Buruma om 1945 og begynnelsen på en ny tid. Buruma er professor i menneskerettigheter og journalistikk ved Bard College, og tidligere redaktør av New York Review of Books.

Foredraget holdes på engelsk.

 

OFFENTLIGHETENS HISTORIER

Hva har bidratt til å forme vår felles offentlighet? Hvem har ledet an i, og hvem har hatt tilgang til, den store samtalen om oss? Ved å vise fram unike objekter fra vår kultur- og offentlighetshistorie fra 1100-tallet og fram til vår tid, forteller utstillingen Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie om hvem vi er, hva som har påvirket oss og hvor vi kommer fra. I årene framover vil Nasjonalbiblioteket formidle denne utstillingen til alle i Norge. Vi begynner med å invitere norske og internasjonale forfattere, kunstnere, journalister og vitenskapsformidlere til å reflektere rundt ulike sider av vår kulturhistorie. I et program som strekker seg fra åpningen den 27. februar og fram mot påske, går vi i dybden på enkeltobjekter i utstillingen, og løfter samtidig blikket mot offentlighetens historier, og historiene om offentligheten, før og nå.

Kommende arrangementer

Fagseminar

«Erindring af Fjeldreisen i 1820» 200 år senere

Ons. 10. juni kl.14:00
Gratis inngang
Read article "«Erindring af Fjeldreisen i 1820» 200 år senere"

Arrangement

Wikiverkstad

Tor. 11. juni kl.14:00
Gratis inngang
Read article "Wikiverkstad"

Fagseminar

Naturvitenskapelige illustrasjoner. Bilder som kilder

Man. 15. juni kl.09:00
Gratis inngang
Read article "Naturvitenskapelige illustrasjoner. Bilder som kilder"