Offentlighetens historier del 15 av 16

Fra konsensus til konflikt?

24. mars kl. 19:00 - 20:00 Gratis inngang

Informasjon

Ian Buruma om den europeiske offentligheten i 1945 og i dag

De første tiårene etter andre verdenskrig var karakterisert av stabilitet, vekst og demokratisering ulikt noen annen periode i europeisk historie. Idealisme, konsensus og fremtidshåp preget offentligheten. Siden har etterkrigstidens optimisme begynt å slå sprekker, og historikeren Ian Buruma ser i dette foredraget nærmere på hvordan den den offentlige debatten har endret seg siden 1945. Hva kan vi utlede av disse endringene, og hva karakteriserer offentligheten i dag?

I den kritikerroste og prisbelønte boka År null (utgitt på norsk i 2015) skrev Buruma om 1945 og begynnelsen på en ny tid. Buruma er professor i menneskerettigheter og journalistikk ved Bard College, og tidligere redaktør av New York Review of Books.

Foredraget holdes på engelsk.

 

OFFENTLIGHETENS HISTORIER

Hva har bidratt til å forme vår felles offentlighet? Hvem har ledet an i, og hvem har hatt tilgang til, den store samtalen om oss? Ved å vise fram unike objekter fra vår kultur- og offentlighetshistorie fra 1100-tallet og fram til vår tid, forteller utstillingen Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie om hvem vi er, hva som har påvirket oss og hvor vi kommer fra. I årene framover vil Nasjonalbiblioteket formidle denne utstillingen til alle i Norge. Vi begynner med å invitere norske og internasjonale forfattere, kunstnere, journalister og vitenskapsformidlere til å reflektere rundt ulike sider av vår kulturhistorie. I et program som strekker seg fra åpningen den 27. februar og fram mot påske, går vi i dybden på enkeltobjekter i utstillingen, og løfter samtidig blikket mot offentlighetens historier, og historiene om offentligheten, før og nå.

Kommende arrangementer

Arrangement

Den hellige geografiens historie

Lør. 25.januar kl.14:00
Gratis inngang
Read article "Den hellige geografiens historie"

Arrangementsserie 2 av 3

Hendelsen: Den kritiske fase

Ons. 29.januar kl.19:00
Gratis inngang
Read article "Hendelsen: Den kritiske fase"

Fagseminar

Gerhard Munthe og norsk bibliotekhistorie

Tir. 4.februar kl.13:00
Gratis inngang
Read article "Gerhard Munthe og norsk bibliotekhistorie"