Digitalt arrangment
3
des

Fengsel, straff og skyld

Bodsfengselet i Oslo, 1904.
Bodsfengselet i Oslo, 1904. Foto: Anders Beer Wilse. Eier: Nasjonalbiblioteket
Torsdag 3. desember 2020, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Med Cathrine Grøndahl og Andreas Ribe-Nyhus

Etter nye retningslinjer fra Oslo kommune i forbindelse med covid-19 vil dette arrangementet foregå uten publikum. Arrangementet strømmes direkte på nb.no.

Etter å ha blitt dømt for promillekjøring ble Jens Bjørneboe i 1959 satt i fengsel. Der kom han i kontakt med fanger som fortalte ham sin historie, og etter endt soning satte han i gang en voldsom debatt om det norske fengselsvesenet – både gjennom en rekke avisartikler i Dagbladet og romanen Den onde hyrde. Siden den tid er mange reformer gjennomført, men både systemet for straff, soning og rehabilitering av lovbrytere, og argumentene for dette systemets nødvendighet, har vist seg noenlunde stabilt. Hvordan står Bjørneboes kritikk av fengselsvesenet seg i dag?

Jurist og poet Cathrine Grøndahl har blant annet skrevet kritisk om isolasjonspraksisen i norske fengsler. Hun møter Andreas Ribe-Nyhus, som har sittet i fengsel dømt for drap, og som nylig disputerte med en doktorgrad i filosofi om nettopp denne erfaringen.

 

JENS BJØRNEBOE 100 ÅR
Denne høsten er det 100 år siden Jens Bjørneboe ble født. I utstillingen «Kunsten å gjøre jorden ubeboelig. Jens Bjørneboe 100 år» har Nasjonalbiblioteket tatt utgangspunkt i et sentralt tema i forfatterskapet: menneskets sårbare liv på kloden. I en rekke arrangementer utover høsten vil vi også undersøke flere emner som opptok Bjørneboe, som frihet, straff, teater, eksistens og ondskap.