6
mai

«Den siste istid». Om fersk makrell, kald pils og «historie på is»

Bilde av to personer som drar opp en isblokk
FOTO: Henriksen & Steen 1932
Mandag 6. mai 2019, at 13:00 – 15:00
Nasjonalbiblioteket

Isskjering er kjend frå lokalhistoria, men få veit at Noreg i si tid var ein stor aktør i den internasjonale handelen med naturis. På seminaret vil forskarar frå Norsk Maritimt Museum og Universitetet i Søraust-Noreg presentere det NFR-finansierte prosjektet «The last Ice Age: The trade in natural ice as an agent of modernisation and economic integration in 19th and early 20th century». Dette gjev også eit utgangspunkt for å demonstrere korleis Nasjonalbibliotekets digitaliserte ressursar kan nyttast i arbeidet med eit konkret historisk felt.

Program

13.00-13.05: Velkommen ved Dag Hundstad (Norsk lokalhistorisk institutt, Nasjonalbiblioteket).
13.05-13.25: Per Norseng (Norsk Maritimt Museum/Universitetet i Sørøst-Norge): «Den siste istid»: Et prosjekt om naturis som en katalysator for modernisering, økonomisk integrasjon og nye mat- og drikkevarer i det 19. og første del av det 20. århundret.
13.25-13.45: Inger Johanne Lyngø (Norsk Maritimt Museum): Isbokser, isskap og is-paviljonger. Martin Edvard Nords ismagazin.
13.45-14.05: Knut Nygaard (Universitetet i Sørøst-Norge): «Eksport av is fra Christianiafjorden». Noen tanker rundt skipsfart og eksport av is.
14.05-14.25: Eyvind Bagle (Norsk Maritimt Museum/Universitetet i Sørøst-Norge): Iseksporten fra Kragerø og Røyken – produksjon og marked.
14.25-14.40: Chris Nyborg (Norsk lokalhistorisk institutt, Nasjonalbiblioteket): «Historie på is». Hvordan kan Nasjonalbibliotekets digitaliserte materiale komme forskerne til hjelp?
14.40-15.00: Spørsmål/diskusjon.

Per G. Norseng er forskningskoordinator for Stiftelsen Norsk Folkemuseum, seniorkonservator ved Avdeling Norsk Maritimt Museum og professor II i historie ved Institutt for økonomi, historie og samfunnsvitenskap ved USN Handelshøyskolen, Universitetet i Sørøst-Norge. Han er prosjektleder for «The Last Ice Age», som er finansiert av FRIPRO-midler fra Norges forskningsråd.

Inger Johanne Lyngø er frilansforsker med PhD i etnologi/kulturhistorie. I prosjektet har hun et engasjement som forsker ved Norsk Maritimt Museum for å arbeide med naturisens betydning for mat- og drikkevanene i norske byer, med hovedvekt på bruken av is i husholdningene i Kristiania i siste del av 1800-tallet.

Knut M. Nygaard er siviløkonom og historiker, og PhD i historie på en avhandling om norsk og skandinavisk linjefart på det sørlige Afrika. I prosjektet «The Last Ice Age» har han hovedansvaret for et delprosjekt om skipsfarten i iseksporten. Han er i prosjektperioden ansatt som postdoktor ved Institutt for økonomi, historie og samfunnsfag ved USN Handelshøyskolen, Universitetet i Sørøst-Norge.

Eyvind Bagle er historiker og leder for Seksjon for forskning og utstilling ved Stiftelsen Norsk Folkemuseum, Avdeling Norsk Maritimt Museum, men har i forbindelse med prosjektet «The Last Ice Age» permisjon med PhD-stipend for å ta doktorgraden på PhD-programmet for tverrfaglige kulturstudier ved Universitetet i Sørøst-Norge. I prosjektet har han hovedansvaret for forskningen på organiseringen av den norske naturisproduksjonen.

Chris Nyborg er historiker og seniorrådgiver ved Norsk lokalhistorisk institutt, Nasjonalbiblioteket, der han særlig arbeider med lokalhistoriewiki.no

Mer om forskningsprosjektet «Den siste istid» finner du her.