10
mar

Bare et barn

Foto av Margreth Olin, Inga Marte Thorkildsen og Dag Johan Haugerud
Fra venstre: Foto: Agnete Brun/ Foto: Bernt Sønvisen/ Foto: Baard Henriksen
Tirsdag 10. mars 2020, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Dag Johan Haugerud, Margreth Olin og Inga Marte Thorkildsen

Barna er det viktigste vi har, sies det. Men hvilken plass har egentlig barna i samfunnet? Offentligheten har ikke alltid vært for alle, og en rekke befolkningsgrupper har historisk sett vært ekskludert fra å delta og ytre sin mening. Og selv om barn og unge omtales som det mest verdifulle vi har, vil nok mange hevde at deres mulighet til selv å ta plass i offentligheten har vært, og er, begrenset. Hva er de voksnes ansvar, og hva er de voksnes makt, når barns rolle og deltakelse i samfunnet skal defineres?

Dag Johan Haugerud har nylig gjort suksess med spillefilmen Barn, og her går han inn i flere av disse spørsmålene. Det gjør også Margreth Olin i blant annet dokumentarene Barndom og De andre. Nå møtes de to til samtale ledet av skolebyråd Inga Marte Thorkildsen.

 

OFFENTLIGHETENS HISTORIER

Hva har bidratt til å forme vår felles offentlighet? Hvem har ledet an i, og hvem har hatt tilgang til, den store samtalen om oss? Ved å vise fram unike objekter fra vår kultur- og offentlighetshistorie fra 1100-tallet og fram til vår tid, forteller utstillingen Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie om hvem vi er, hva som har påvirket oss og hvor vi kommer fra. I årene framover vil Nasjonalbiblioteket formidle denne utstillingen til alle i Norge. Vi begynner med å invitere norske og internasjonale forfattere, kunstnere, journalister og vitenskapsformidlere til å reflektere rundt ulike sider av vår kulturhistorie. I et program som strekker seg fra åpningen den 27. februar og fram mot påske, går vi i dybden på enkeltobjekter i utstillingen, og løfter samtidig blikket mot offentlighetens historier, og historiene om offentligheten, før og nå.