Åpenbaringen. Filmvisning

15. desember kl. 19:00 - 20:45 Gratis inngang

Informasjon

Innledning ved Itonje Søimer Guttormsen  

 

Åpenbaringen (1977) er regissør Vibeke Løkkebergs spillefilmdebut, og handler om en husmor i krise. Med poeten Marie Takvam i hovedrollen, løfter Løkkeberg fram en kvinnelig erfaringsverden som aldri var blitt vist tidligere på norske filmlerreter: hovne ben, husvask, onani, menstruasjonsbind og ekteskapelig voldtekt. Det var radikalt å formidle verden sett fra husmødrenes ståsted på denne måten, og filmen framprovoserte blandede følelser hos publikum. Dagbladets kritiker Arne Hestenes skrev en anmeldelse med tittelen «Nei til Marie Takvams rumpe», og fyrte med den i gang en kulturdebatt som varte i flere måneder. På tross av delt mottakelse i Norge, ble Åpenbaringen et internasjonalt gjennombrudd for Løkkeberg og en viktig film for den internasjonale feministiske filmbevegelsen.  

Regissør Itonje Søimer Guttormsen holder en innledning om filmens mottakelse og betydning. 

Høsten 2021 gir Nasjonalbiblioteket ut en samleboks med fem av Vibeke Løkkebergs filmer. Den vil være i salg i bokhandelen og nettbutikken vår fra midten av november. 

 

*** 

Arrangementet er gratis og åpent for publikum i lokalene til Nasjonalbiblioteket på Solli plass. Det er ikke nødvendig med billett for å komme inn, men du kan sikre deg en plass ved å bestille en gratis forhåndsbillett. 

Eksternt arrangement

Mapping the Music of Migration

Man. 25. oktober kl.18:00
Gratis inngang
"Mapping the Music of Migration"

Eksternt arrangement

Middelalderens kropp. Med Christine Amadou og Hans Jacob Orning

Tir. 26. oktober kl.19:00
Gratis inngang
"Middelalderens kropp"

Eksternt arrangement

Jørn Øyrehagen Sunde om historikarens forventingar og dei historiske aktørane

Ons. 27. oktober kl.19:00
Gratis inngang
"Erling Sandmo-seminar: Spøkjelse på Helgeland og i Nordhordland"