Danmark låner ut viktige historiske dokumenter til Norge

Det Kongelige Bibliotek i København inngår en avtale med Nasjonalbiblioteket om langtidsutlån av fem sentrale manuskripter fra norsk middelalderhistorie. Praktutgaven av Magnus Lagabøtes landslov forblir dermed i Norge. I tillegg skal fire nye dokumenter oversendes til Nasjonalbiblioteket og bli tilgjengelige for publikum.

Nansenpasset i utstilling på Nasjonalbiblioteket

I år er det hundre år sidan arbeidet med Nansenpasset starta opp. No viser Nasjonalbiblioteket fram originale Nansenpass og andre dokument som fortel historia om etableringa av den første internasjonale avtalen for vern av flyktningar.

Gunvor Hofmos 100-årsjubileum markeres stort på Nasjonalbiblioteket

Gunvor Hofmo (1921–1995) regnes som en av de fremste norske forfatterne i sin generasjon og er blitt stående som en viktig stemme i den norske modernismen. Denne høsten markerer Nasjonalbiblioteket Hofmos 100-årsjubileum med utstilling, bokutgivelse og et omfattende formidlingsprogram.

Fleire kart i Nasjonalbibliotekets kartsenter

157 kart over Norden frå 1600- og 1700-talet, er kjøpt inn av Sparebankstiftelsen DNB for å bli ein del av Nasjonalbibliotekets samling. Det mest oppsiktsvekkande kartet, eit stort handkolorert veggkart trykt på silke, kan du no sjå i utstillinga Frå det fjerne, i Nasjonalbibliotekets kartsenter.

Fredrik Skavlan gir koronategninger til Nasjonalbiblioteket

Fredrik Skavlan donerer 24 originale tegninger utført med tusj og akvarell til Nasjonalbibliotekets samling. Alle tegningene er fra 2020–2021 og har livet under koronaperioden som tema.

Nasjonalbiblioteket utgir norske filmklassikere

Nå blir filmklassikerne «Liten Ida» og «Gjest Baardsen» tilgjengelige på DVD. Utover høsten kommer Nasjonalbiblioteket med flere utgivelser fra den norske filmarven, blant annet en etterlengtet boks med flere av Vibeke Løkkebergs filmer.

Ny bok i serien «Fortidens folkelesning»: Pedro Carmona-Alvarez leser Tor Jonsson

Lengselen etter kjærlighet og død går som en rød tråd gjennom Tor Jonssons forfatterskap. Men hva annet finnes? Og hvordan kan man som forfatter og leser av i dag nærme seg Tor Jonssons litteratur? I serien «Fortidens folkelesning» har Pedro Carmona-Alvarez lest Tor Jonsson. Foredraget og bokutgivelsen er blitt en samtale på tvers av tiden og et sammenstøt mellom to tider og stemmer – en skrivende og en lesende.

Vedlikehold i Nettbibliotekets musikkatalog 4.-6. juni

Fra fredag 4. juni kl. 15.00 til og med søndag 6. juni utføres vedlikehold på en del av Nasjonalbibliotekets datamaskiner, blant annet de serverne som strømmer musikk i Nettbiblioteket.

Nasjonalbiblioteket legg til rette for taleattkjenning på nynorsk

No blir det enkelt og billig å utvikle program som let deg styre mobiltelefonen ved hjelp av stemma eller få datamaskina til å lese opp kva som står i eit dokument – på nynorsk. Den nye uttaleordlista frå Språkbanken kan nyttast gratis av alle føretak.

I Nettbiblioteket fra 9. april: Britiske krigskart tilbake i Norge for første gang siden krigen

For første gang får et norsk publikum nå tilgang til kartene som britene brukte til å planlegge sine militære operasjoner i Norge under andre verdenskrig. Nasjonalbiblioteket har hentet hjem en samling av disse kartene fra USA, og 9. april blir de lagt ut sammen med tyske krigskart i en egen portal på nb.no. De britiske kartene har ikke eksistert i noe norsk arkiv tidligere.

Nasjonalbiblioteket gir 15 millionar til biblioteka

Nasjonalbiblioteket har fordelt 15 millionar kroner til 45 utviklingsprosjekt i folkebibliotek, fag- og fylkesbibliotek over heile landet. Satsingsområda i denne tildelingsrunden har vore samarbeid, berekraft og open forsking.

Historiske feltopptak av folkemusikk på ny CD frå Nasjonalbiblioteket

Heile 42 historiske feltopptak av langeleik blir no utgjeve på CD-en «Høyre du, mann!». Opptaka dokumenterer korleis folkemusikktradisjonen har utvikla seg gjennom fleire generasjonar.