Pressemelding

Fredrik Skavlan gir koronategninger til Nasjonalbiblioteket

Fredrik Skavlan donerer 24 originale tegninger utført med tusj og akvarell til Nasjonalbibliotekets samling. Alle tegningene er fra 2020–2021 og har livet under koronaperioden som tema.

  • 17.06.2021

Tegningene gir morsomme perspektiver på en vanskelig og spesiell periode. På en måte som mange kan kjenne seg igjen i, viser Skavlan hvordan koronapandemien griper inn i dagliglivet.

– En torsdag i mars 2020 kom jeg hjem fra London og det som skulle bli min hittil siste TV-innspilling med fullt publikum. Og som vanlig skulle jeg levere en tegning til Aftenpostens lørdagsutgave. Men fra å kunne velge fritt blant temaer som illustrerer «tidsånden», fantes det plutselig bare én ting som forente oss, uke etter uke, måned etter måned. Samlet utgjør disse tegningene en minnebok over et langt år vi helst vil glemme. La oss krysse fingrene for at de kjennes håpløst utdaterte i en ikke altfor fjern fremtid, sier Fredrik Skavlan.

Tegningene har stått på trykk i Aftenposten og er publisert på Instagram. Til sammen utgjør de en serie med temaer fra forskjellige faser av pandemien.

– For Nasjonalbiblioteket er det viktig å få samlet inn og bevart materiale som dokumenterer og skildrer det norske samfunnet i koronaperioden. Disse tegningene fanger inn og viser oss mange aspekter ved livet i en pandemi, som fortsatt pågår, sett med Skavlans skråblikk. Vi er derfor veldig glade for å få denne donasjonen fra Fredrik Skavlan, sier seksjonsleder Arthur Tennøe ved Nasjonalbiblioteket.

 Skavlans bilder består ofte av både tegning og tekst. Med utgangspunkt i vitsetegningen kan de også fungere som satire og bevege seg over i karikaturen.

– Som originale akvareller gir disse bildene oss direkte tilgang til tegnekunstnerens eget uttrykk, sier Tennøe. I Nasjonalbiblioteket bevares de, slik at dette uttrykket fra vår tid kan oppleves og erfares også i fremtiden, som en del av vår felles hukommelse.

 Fredrik Skavlan (f. 1966) er journalist og tegner. Han tegner fast for blant annet Aftenpostens lørdagsutgave, og har illustrert en rekke bøker utgitt i flere land. Skavlan er medlem av Tegnerforbundet og tidligere innkjøpt av Nasjonalbiblioteket.