Fantastiske fremtider i Nasjonalbiblioteket

Logo fantastiske fremtider

15. NOVEMBER 2018–6. APRIL 2019.

UTSTILLING | PUBLIKUMSARRANGEMENTER | KONFERANSER | FILMER | FAGSEMINAR.

I en verden som til forveksling ligner fortidens science fiction, vil Nasjonalbiblioteket det neste halve året vise frem og diskutere forestillingene om de fantastiske fremtidene, både fra fortiden og fra vår egen samtid. De fantastiske fortellingenes historie i Norge trekkes opp i en stor science fiction-utstilling, og gjennom et omfattende program med publikumsarrangementer og fagseminar drøftes fremtidsvisjoner i kulturhistorien og vitenskapen. Eirik Newth, Erik Tandberg, Toril Moi og Knut Nærum er blant de mange gjestene på programmet i høst.

  • 01.11.2018

Kunstig intelligens er en naturlig del av Nasjonalbibliotekets arbeid med å bevare og formidle den norske kulturarven for fremtiden.

– I spennet mellom fortid og fremtid reises tanker rundt hvorfor dagens teknologi minner så mye om fortidens science fiction. Dette et utgangspunkt for «Fantastiske fremtider», sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Sammen med Stanford University Library arrangerer Nasjonalbiblioteket i begynnelsen av desember den første internasjonale konferansen om kunstig intelligens og maskinlæring i biblioteksektoren.

– Noen av verdens fremste forskere og teknologer kommer til Nasjonalbiblioteket for å diskutere med bibliotek og brukere hvordan kunstig intelligens kan forandre vår verden. Dette blir startskuddet for et nytt internasjonalt nettverk av bibliotek og andre kunnskapsinstitusjoner som sammen skal utvikle kunstig intelligens for biblioteksektoren, sier Aslak Sira Myhre.

Datajournalist Meredith Broussard fra New York University, administrerende direktør ved Yewno, Ruggero Gramatica, og George Zarkadakis, forfatter med doktorgrad i kunstig intelligens, er blant foreleserne.

Utstilling og «verdenspremiere»
I utstillingen Science fiction – fra Gutenberg-galaksen til cyberspace, gjenskapes de fantastiske fortellingenes historie i Norge i et landskap av bøker med fortidens utopier, filmer om reiser til andre planeter, historier om skrekkinngytende dystopier og fabuleringer om roboter, androider og fremmede vesener.

Til utstillingen gjenskapes interiøret i romskipet Marco Polo, hvor du kan du lene deg tilbake og se Bing & Bringsværds kultklassiker Blindpassasjer. Oppfølgeren til den legendariske tv-serien, Av støv er du kommet, ble aldri realisert. Ved åpningen av «Fantastiske fremtider» 15. november presenteres manuset for første gang på en scene, med musikk av Sjur Miljeteig og regi ved Kristina Kjeldsberg.  Tor Åge Bringsværd har fortellerstemmen, og skuespillerne Ola B. Johannessen, Rolf Kristian Larsen, Bartek Kaminski, Marte Mørland, Eili Harboe og Silje Storstein leser.

Kunstig liv og veien ut i verdensrommet

Hvordan vet jeg at du er et menneske? Ridley Scotts Blade Runner (1982) tar opp spørsmål fra den filosofiske skeptisismen. Samtidig med å utforske det menneskelige på radikalt vis, er filmen ikke fri for sexisme. I sitt foredrag 12. desember tar litteraturprofessor Toril Moi for seg Blade Runner og kvinnelighet, før filmen vises på stort lerret.

Mennesket vs. maskin, og vår fascinasjon for kunstig liv, er også tema når kunstig intelligens-eksperten George Zarkadakis og forfatteren Bår Stenvik møtes til samtale 4. desember, samt i fagseminaret om Mary Shelleys Frankenstein 16. november.

En hel verden fulgte med da mennesket gikk sine første skritt på månen i 1969. Den 28. november møtes Erik Tandberg, som kommenterte den direktesendte fjernsynssendingen i Norge, og Anne Grosvold til samtale om de femti årene som har gått, og om hvordan månelandingen formet en hel verden.

Dagen etter flytter Nasjonalbiblioteket seg til Mars, den mest populære planeten i science fiction-historien. Med fremtidsforsker Eirik Newth, rometiker Andrea Owe, biolog Petter Bøckman og NRKs Abels tårn, hvor Torkild Jemterud holder i spakene, er det duket for helaften om de røde planeten med foredrag, samtaler og filmvisning.

Også forestillingen om utenomjordisk liv har preget vår kulturhistorie, og 14. januar samtaler Kristopher Schau om dette med astrofysiker Maria Hammerstrøm, science fiction-entusiast Bjørn Are Davidsen og astrofysiker og kunstig intelligens-forsker, Signe Riemer-Sørensen. Den 21. november er visualiseringen av fremtiden og livet i verdensrommet blant temaene, når tegnserieskaperne Kristian Hammerstad og Sigbjørn Lilleeng samtaler med Erle Marie Sørheim om science fiction og tegneserieformatet.

Fremtidsdrømmer og dystopier

Mens vi sparket fremtiden foran oss, skiftet den form. Men når sluttet vi å rope hurra for det vi tror vil komme? 19. november forteller Knut Nærum om fremtiden i fortidens populærkultur.

I høst mottok Nasjonalbiblioteket Axel Jensens arkiv. Han er en av de norske forfatterne som har satt dypest science fiction-spor etter seg. 22. november møtes Torgrim Eggen,  Pushwagner-biograf Petter Mejlænder og Audun Vinger til samtale om Jensens samarbeid med kunstneren Pushwagner.

Science fiction på film og fremtiden i musikken

Flyvende tallerkner over Oslo, kyborger og dystopiske fremtidsvisjoner om en overbefolket verden er noe av det som kan sees i filmprogrammet «Sideblikk på sivilisasjonen – science fiction i norsk film» ved Nasjonalbiblioteket i høst. Programmet består av filmer som Sweetwater (Lasse Glomm 1986), Den brysomme mannen (Jens Lien 2005),  Bobbie Peers Sniffer (2006) og Rulletrappen (Christopher Nielsen 2014).

Andrej Tarkovskijs Stalker (1977) har hatt betydning for flere generasjoner kunstnere. 11. desember møtes regissør Håkon Mathias Vassvik, musiker og kunstner Bjørn Erik Haugen og forfatter Johan Harstad for å snakke om hvordan de har forholdt seg til filmen og Strugatskij-brødrenes roman Roadside Picnic fra 1972, som filmen er basert på.

Kan man skrive musikk for en ukjent fremtid? Komponistene Synne Skouen og Maja Ratkje, samt musikkritiker og historiker Erling Sandmo, reiser 13. desember tilbake gjennom musikkhistoriens mange ulike fremtider, og ser på utvalgte verk og visjonære toner.

Fantastiske fremtider fortsetter også i 2019. Hva som står på programmet i månedene fram mot påske får du vite når neste program lanseres, i januar.

Bla i programmet her