«Da og nå» – vinnergalleri for andre runde av fotokonkurransen

Nasjonalbiblioteket har kåret andre runde vinnere i fotokonkurransen «Da og nå». Blant 13 innkomne bidrag i denne runden har juryen kåret ett vinnerbilde i kategorien «situasjon», ett vinnerbilde i kategorien «sted/bygning», og tre bidrag som får hederlig omtale selv om de ikke ble vinnere i denne runden. Både barneskoleelever og ungdomsskoleelever er blant de utvalgte bidragene.

Collage av påskekort og foto med tekst om kåring av vinnerne av refotograferingskonkurransen

Fotokonkurransen har bestått i å finne et motiv blant Nasjonalbibliotekets hundretusenvis av digitaliserte historiske fotografier, fra helt tilbake til midten av 1800-tallet, da de første fotografiene ble tatt i Norge, og gjenskape det samme motivet oppdatert til dagens virkelighet i 2020. Fotosjangeren kalles «refotografering», og er en god metode for å utforske og skape forståelse for historiske endringer eller fenomener. Tiden vi lever i akkurat nå er også historisk. Hvordan ser vår verden ut i 2020, sammenliknet med den våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre levde i?

Målgruppa for konkurransen er norske skoleklasser. Første runde av konkurransen hadde innsendingsfrist 1. februar, mens andre runde pågikk midt under koronakrisen i april og mai.

«Premien» som vinnerne får, er altså heder, ære og en juryuttalelse fra Nasjonalbibliotekets kompetente fagjury bestående av fotohistoriker Harald Østgaard Lund, fotograf Laila Meyrick og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre.

Dette er bidragene som juryen har kåret til vinnere av runde to av konkurransen:

Vinner: Glædelig Paaske!

Kategori: Situasjon

 

Juryens vurdering: En refotografering trenger ikke nødvendigvis være av et fotografi. Juryen berømmer innsenderens kreativitet i valget å gjenskape motivet fra et påskekort. Her er det jobbet svært godt med kostyme og arrangement for å gjenskape situasjonen. Til og med hønas positur er identisk i refotograferingen! Det meste i motivet er helt likt. Her er det kun tiden og alderen på subjektene som har endret seg, og mens kjærligheten kanskje er litt mer avbalansert, går det ikke like hardt ut over eggene.

Originalbilde:  «Glædelig Paaske!», påskekort illustrert av Henrik Backer og utgitt av Mittet & co. (ukjent årstall)

Refotografering ved: Lillian, 9. trinn ved Humanistskolen (Lærer: Elisabeth Lund Reppe)

Vinner: Ulvøya, svaberg med stupetårn

Kategori: Sted/bygning

Juryens vurdering: Dette fotografiet fanger tidsånden et kort øyeblikk i koronaperioden på forsommeren 2020, med en helt tom badestrand på en vakker solskinnsdag. Dette er en rimelig presis refotografering, hvor livet på stranda er veldig forskjellig i de to motivene: Yrende ungdom på 50-tallet, mot måkeskitt og rur som eneste synlige spor av liv i 2020.

Originalfoto: «Ulvøya», Mittet & co, ukjent fotograf (1952/1953)

Refotografering ved: Axel, 7. trinn ved Nedre Bekkelaget skole i Oslo (Lærer: Stein Olsen)

Hederlig omtale: Gaustad sykehus

Kategori: Sted/bygning

Juryens vurdering: Det er kanskje ikke en helt presis refotografering, men juryen hadde sansen for endringen fra den avstengte og skjermede stemningen i originalbildet, til den noe åpnere stemningen i den nye refotograferingen fra Gaustad sykehus.

Originalfoto: «Gaustad asyl», fotograf Narve Skarpmoen (tidlig 1900-tall)

Refotografering ved: Vetle, 8. trinn ved Kringsjå skole (Lærer: Hege Rønning)

Hederlig omtale: «Hatt og frakk»

Kategori: Situasjon

Juryens vurdering: Dette er et gøyalt forsøk på å gjenskape en situasjon, der det kreative grepet er endring av alder og kjønn på subjektene. Dessverre gjør slurv i komposisjon og ståsted at dette bildet ikke når helt opp blant vinnerne.

Originalfoto: «Sørlandsbanen befaring Olsen Nalum og Tveita», fotograf Anders Beer Wilse (1919)

Refotografering ved: Emilie og Mika, 9. trinn ved Humanistskolen (Lærer: Anette Skoglund)

Hederlig omtale, kategori sted: Ulven kirke

Kategori: Sted

Juryens vurdering: Fotografen har svært god komposisjon i sin refotografering når man sammenligner med originalfotografiet, og det er spennende å se hvordan trærne har vokst. Men muren i forgrunnen, som også sto der i 1903 da originalfotografiet ble tatt, avslører unøyaktighet i ståsted for refotograferingen, og bildet går derfor ikke helt til topps.

Originalfoto: «Østre Akers kirke Feb. 18de», fotograf Anders Beer Wilse (1903)

Refotografering ved: Max, 9. trinn ved Humanistskolen (Lærer: Elisabeth Lund Reppe)

 

Inspirert? Prøv å refotografere selv!

I Nasjonalbibliotekets samling av historiske fotografier finner du hundretusenvis av historiske fotografier fra hele Norge. De fleste av oss har et brukbart kamera på mobiltelefonen, og å gjenskape motivene oppdatert til 2020 er både gøy og lærerikt. Hvorfor ikke finne et historisk motiv og gjennomføre et refotograferingsprosjekt med familien i løpet av norgesferien 2020?