Pressemelding

Barn over hele landet leser seg gjennom sommeren

Lørdag 1. juni starter den nasjonale lesekampanjen Sommerles 2019 over hele landet. Mer enn 380 kommuner deltar i den nettbaserte kampanjen, som skal skape leseglede og motivere skolebarn til å holde leseferdighetene ved like gjennom sommerferien.

  • 28.05.2019

– At hele 90 prosent av landets kommuner deltar i denne kampanjen er fantastisk, sier prosjektleder for Bokåret 2019 Liv Gulbrandsen. – Det viser at det finnes en bred enighet utover i landet av hvor viktig det er å motivere barn og unge til å lese. Og nå har vi også fått helt nye forskningsresultater som dokumenterer at lesekampanjer virker!

Sommerles ble startet opp av Vestfoldbibliotekene i 2012 og Vestfold fylkesbibliotek i 2012, og har siden vokst jevnt og trutt til den i fjor ble en nasjonal lesekampanje hvor 106 000 barn fra 370 kommuner deltok. I år deltar over 380 kommuner fra samtlige fylker.

Alle elever i 1. til 7. klasse kan delta i kampanjen, som varer fram til 31. august. Barna kan registrere alt de leser og samle poeng på nettsiden sommerles.no, hvor de også kan samle trofeer, hente små premier og lesetips, lese årets sommerlesfortelling, løse oppgaver og følge med på hva vennene deres leser.

Sommerles 2019 sparkes i gang onsdag 29. mai kl. 10.30, med et halvtimes liveshow fra Tønsberg og Færder bibliotek. Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes, som henholdsvis har skrevet og illustrert Detektivbyrå nr 2-bøkene, deltar sammen med årets sommerlesforfatter Mari Moen Holsve. Showet strømmes på sommerles.no, slik at skoler og bibliotek over hele landet kan følge med.

Forskningsprosjekt om Sommerles
Vestfold fylkeskommune fikk i fjor midler til fra Forskningsrådet og Nasjonalbiblioteket for å gjennomføre et forskningsprosjekt om Sommerles.no.  De endelige resultatene av undersøkelsen forventes ferdig i løpet av sommeren, men allerede nå kan man se at det å delta i Sommerles.no motvirker barns tap av lesekompetanse gjennom sommeren. Mer informasjon om undersøkelsen finnes på nettsidene til Vestfold fylkeskommune.

Sommerles.no er støttet av Nasjonalbiblioteket/Bokåret 2019.

Du finner mer informasjon på altom.sommerles.no.