Hunting High and Low: a-ha gjennom 25 år - Utstilling i Nasjonalbiblioteket

lenke til nb.no

Hunting High and Low: a-ha gjennom 25 år

Utstilling 20. oktober 2010 - 29. januar 2011

Nasjonalbiblioteket


Niende og siste studioalbum (2009).
Gjengitt med tillatelse fra Universal Music og TONO.

I 1985 ble det skrevet pophistorie: Den norske gruppa a-ha gikk helt til topps på amerikanske Billboard med singelen Take on me. Dette er så langt den eneste gang et norsk band har oppnådd en førsteplass på verdens kanskje viktigste hitliste. Samtidig skulle bragden bli startskuddet for en suksessfylt og lang internasjonal karriere som savner sidestykke i norsk populærmusikkhistorie.

25 år etter gjennombruddet velger a-ha nå å avslutte sin karriere som band. Trioen kan ved veis ende vise til topplasseringer i en rekke land, ni utgitte studioalbum, omfattende turneer på fem kontinent og nærmere 35 millioner solgte album på verdensbasis.

promobilde a-ha
foto: Stian Andersen
I 1991 skrev bandet seg sågar inn i Guinness rekordbok med nesten 200 000 betalende tilskuere på Maracana stadion i Rio de Janeiro. I senere tid har nyere grupper som Coldplay, Keane og Mew ved flere anledninger oppgitt a-ha som en av sine store inspirasjonskilder.

Med utstillingen Hunting High and Low: a-ha gjennom 25 år ønsker Nasjonalbiblioteket å belyse ulike perioder i bandets karriere fra gjennombruddet og fram til i dag. Nasjonalbiblioteket har en av verdens største a-ha-samlinger, bestående av alt fra musikkvideoer, lydopptak og fotografier til ulike former for trykt materiale fra hele verden. Med denne samlingen som utgangspunkt vil utstillingen avspeile flere tidvis motstridende aspekter ved en gruppe som gjennom nesten tre tiår har navigert i et mangfoldig musikklandskap.

I forbindelse med utstillingsåpningen onsdag 20. oktober vil det bli arrangert en internasjonal konferanse med tittelen Living a Boy's Adventure Tale: musical interactions in the decades of postmodernism.

nb-logo
©NB-2010