Vil fjernlån av e-bøker true det lokale biblioteket?

Det etterlyses en utdyping av hvordan vi skal finne løsninger for formidling og finansiering av e-bøker i bibliotek og hvilke konsekvenser det vil få for organisering av bibliotek generelt og fjernlån i særdeleshet.

Det ligger i sakens natur at det ikke er noen gitt løsning på dette, bl.a. fordi konsekvenser av ulike løsninger er en del av vurderingene, men spesielt fordi dette ikke er noe en kan styre fra bibliotek eller myndigheter alene. Det vil være et resultat av forhandlinger med utgivere og rettighetshavere. For øyeblikket er det få utgivelser å forhandle om.

Det er også et spørsmål om ansvarsfordeling mellom nasjonale instanser som Nasjonalbiblioteket og Norsk kulturråd.  Nasjonalbiblioteket er i ferd med å gå gjennom status for e-boka og å få en oversikt over løsninger for lisensavtaler i andre land. Kulturrådet ser på situasjonen for e-boka i forhold til innkjøpsordningen. Det er kontakt mellom Nasjonalbiblioteket og Norsk kulturråd om disse spørsmålene.

Det er mange spørsmål som må sees i sammenheng her: lisensavtaler, som Nasjonalbiblioteket har sagt vi synes bør være nasjonale på vegne av alle. Hvem og hvordan skal en ha en teknisk infrastruktur for formidling og hvor skal databaser for formidling ligge? Hvilke ordninger for tilgang er mulige?

Dette dreier seg ikke bare om målsettinger for formidling i bibliotek, men om hva det er mulig å oppnå i forhandlinger.

Bokmerk permalenken.

En kommentar til Vil fjernlån av e-bøker true det lokale biblioteket?

  1. Johna660 sier:

    The data are part of an autumn of just about 16 targets in Lib Dem provide because of the 2010 commander selection, before Huhne scooped 46.5 with all the electionHermes kelly felix bags didn can far in order to move benefit fbadccakeddf

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kommentarer til blogginnleggene skal undertegnes med fullt navn.
Anonyme eller useriøse kommentarer vil bli fjernet fra siden.

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>