Varme hilsener og sympatierklæringer

Kolleger fra hele verden sender varme hilsener og sympatierklæringer i forbindelse med det forferdelige som har skjedd på Utøya og i Regjeringskvartalet.

Hver dag kommer det hilsener både som brev og på min e-mail. Både til oss i Nasjonalbiblioteket og til norske bibliotekkolleger generelt er det kommet hilsener bl.a. fra IFLA og bibliotekorganisasjoner. I kjølvannet av at IFLA har lagt ut sympatierklæring har mange sluttet seg til den.

I tillegg er det kommet hilsener fra Library of Congress, fra det franske og tyske nasjonalbiblioteket, fra Island, fra Finland, fra flere i Sverige fra Norbib, Wales, Japan, Latvia, Australia, New Zealand, Uganda, Botswana, Armenia, Serbia og Sveits.

Fra Chile er det kommet hilsen både fra nasjonalbiblioteket og fra den nasjonale ABM-sammenslutningen. Vi har fått hilsen fra de som er ansvarlig for det polsk-norske samarbeidet og fra Workplace of Learning Society.

Det tikker hele tida inn nye hilsener.
Jeg er på ferie, men prøver å takke for omtanken og svare på vegne av oss alle så langt jeg rekker.

Jeg informerer om at så vidt vi vet er ingen ved Nasjonalbiblioteket direkte berørt, at Deichmannske bibliotek har fått bygningsskader, men at ingen personer der er skadet, at vi alle er sterkt berørt og blør for alle de som har mistet sine, er skadet eller vært involvert i det som har skjedd.

Og at vi slutter opp om det vern som nå er satt på dagsorden av våre demokratiske verdier.

Vigdis Moe Skarstein

Bokmerk permalenken.

En kommentar til Varme hilsener og sympatierklæringer

 1. Odd Letnes sier:

  Fortsatt spør vi “Hvordan kunne dette skje?” Fortsatt spør utenlandske medier, analytikere og kommentatorer “Hvordan kunne dette skje i et lite land som Norge?”
  Men det skjedde i vårt lille Norge, og vi gjør nå alt vi kan for å lege sårene, bringe fakta fram i lyset og avdekke alle sider ved myndighetenes håndtering av attentatet i Oslo og massakren på Utøya. 22. juli vil prege hverdagen i lang tid framover, så lenge prosessen mot terroristen pågår, så lenge mediene bringer nyheter om saken, kommentarer og perspektiver.
  Det offentlige engasjementet vil imidlertid roe seg noe i løpet av vinteren og våren neste år. Andre attentater, kriger, sportsbragder, politiske kampsaker, vil gradvis skyve bombeattentatet i Oslo og Utøya-massakren ut av mediene, bort fra kantinene, kaffekoppene, halvliterne. 22. juli 2012 vil det blusset opp igjen, det vil bli repriser fra denne sommerens reportasjer, Kongens gråtkvalte uttalelser, statsministerens nasjonale omfavnelse, de sammensveisende seremoniene, blomstene utenfor Domkirken i Oslo.

  Enten vi vil eller ikke, kommer også grusomhetene 22. juli til å gå inn i kamp mot glemselen. Det følelsesmessige trykket vil synke. Gradvis vil en intellektuell avstand legge seg mellom nasjonen Norge og de grufulle hendelsene.
  Som redaktør i Bok og Bibliotek, er det naturlig å spørre: Kan biblioteksektoren gjøre noe i den kommende kampen mellom 22. juli og glemselen? Ja, jeg tror det. Utøya og folkebibliotekene har et felles forankringspunkt. Både AUF og bibliotek handler om demokrati, opplysning og troen på at samfunnet kan utvikles til det bedre.
  På samme måte som Tyskland ikke slutter å reflektere over 1. og 2. verdenskrig og DDR-tiden, må vi ikke la 22. juli 2011 gå i glemmeboken. Hendelsene må holdes i live, de må støttes i kampen mot glemselen, de må meisles inn i vår nasjonale hukommelse for å styrke vår holdning til at et slike frontalangrep på våre grunnleggende verdier, aldri må skje igjen.

  Kanskje kunne vi la 22. juli bli en merkedag i bibliotekenes kalender. En dag hvor prosjekter om demokrati og humanitet setter fokus på hvilke verdier vi må dyrke og forsvare. La kritikken av bombeattentatet og massakren 22. juli bli en del av bibliotekenes samfunnsoppdrag. Det handler ikke om nasjonalisme, men om troen på fornuft og menneskeverd.

  Flere artikler berører temaet i det kommende nummeret av Bok og Bibliotek (nr. 3/2011 – utkommer ca. 12. september).

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kommentarer til blogginnleggene skal undertegnes med fullt navn.
Anonyme eller useriøse kommentarer vil bli fjernet fra siden.

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>