Utlån av dataspill

Det har  i det siste kommet en del innlegg som har omhandlet utlån av dataspill bibliotek. Nasjonalbiblioteket velger her å komme med et innspill for å klargjøre den juridiske situasjonen rundt dette.

 Åndsverkloven § 19 sier blant annet at der et verk er solgt med opphavsmannens samtykke, kan det fysiske eksemplaret spres videre til allmennheten.

Dette betyr at for eksempel et bibliotek kan låne ut bøker og andre åndsverk, uten å rettighetsklarere dette med forfatteren eller komponisten.

Åndsverkloven § 19 har imidlertid et unntak for maskinlesbart eksemplar av datamaskinprogrammer. Disse er det ikke tillatt å låne ut, uten at dette er avtalt direkte med rettighetshaver.

 Dataspill av alle slag er i Norge  regnet som datamaskinprogram. 

Dataspill som er kjøpt inn gjennom Biblioteksentralen er imidlertid forhåndsklarert med spillprodusentene  for utlån.

I praksis betyr dette at et bibliotek i dag fritt kan låne ut spill kjøpt inn gjennom Biblioteksentralen, men ikke spill kjøpt via andre forhandlere.

Der det likevel er ønskelig å kjøpe inn spill gjennom andre kanaler må man få tillatelse fra produsenten før de kan lånes ut.

Maria Jongers,

juridisk seniorrådgiver i nasjonalbiblioteket

 

Bokmerk permalenken.

En kommentar til Utlån av dataspill

  1. Här i Sverige gäller förstås samma regler men vi har två konkurrerande leverantörer av spel med utlåningsrättigheter. Bibliotekstjänst och FörlagEtt.
    Konkurrensen har gjort att utbudet blivit riktigt bra och priserna ordenligt pressade.

    /Mats Nordström
    Malmö stadsbibliotek

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kommentarer til blogginnleggene skal undertegnes med fullt navn.
Anonyme eller useriøse kommentarer vil bli fjernet fra siden.

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>