Pressehistorie ut til folkebibliotekene

Vi har blitt gjort kjent med at Mediebedriftenes landsforening vil sørge for at alle landets folkebibliotek får et sett av bokverket : Norsk presses historie  i 4 bind.

I forbindelse med dette ønsker mediebedriftene et samarbeid om arrangementer m.v. om aviser og pressehistorie. For bibliotek som ønsker å presentere pressehistorie har Nasjonalbiblioteket ulike tjenester som kan brukes av bibliotekene

Spesielt vil vi nevne avistjenesten som består av digitaliserte aviser som kan vises fram i alle norske bibliotek, det er:

∗ A-magasinet
∗ Adresseavisen
∗ Aftenposten
∗ Asker og Bærum Budstikke
∗ Inderøyingen
∗ Jærbladet
∗ Stavanger Aftenblad
∗ Steinkjeravisa
∗ Trønder-Avisa
∗ Verran Namdalseid

Nasjonalbiblioteket jobber med å få på plass avtaler med flere aviser, slik at denne listen vil bli utvidet etter hvert. Tjenesten er en gratistjeneste, og bibliotek som ønsker å få tilgang til avistjenesten kan ta kontakt med Nasjonalbiblioteket på epost.  avistjenesten@nb.no

Bokmerk permalenken.

2 kommentarer til Pressehistorie ut til folkebibliotekene

 1. Torbjørn Igelkjøn sier:

  Hei!

  Eg har interesse for historie og slektsgransking, og har for tida eit abonnement på Aftenposten si arkivteneste. Ofte brukar eg Nasjonalbiblioteket for å søkje meg fram, og veit at det også inneheld ein del andre aviser. Eg har planar om å prøve tenesta til Nasjonalbiblioteket frå det lokale biblioteket, og tykkjer at det er spennande at alle avisene på denne måten på sikt vil verte søkbare og tilgjengelege for ålmenta, uavhengig av kvar i landet ein bur.

  Eg saknar derimot aviser frå Hordaland/Sogn og Fjordane, som f. eks. Bergens Tidende og Firda. Lurer på om de har fått til avtalar med desse, og kor tid desse evt. vil verte digitaliserte.

 2. Jeg fant dette svaret fra NBdigital til Torbjørn Igelkjøn, og legger det ut til informasjon for andre som måtte lure:

  **********************************************

  Hei

  Det er ikke geoblindhet som gjør at vi for eksempel har digitalisert hele det historiske arkivet til Aftenposten og Adresseavisa, men få vestlandsaviser. Når det gjelder de to nevnte, har vi en avtale med dem der Nasjonalbiblioteket og avisene dekker halvparten av kostnadene hver, noe som har gjort det mulig å holde større trykk og ta hele samlinga. Hvis du kikker her, finner du oversikt over hvilke aviser som er digitalisert, i større eller mindre antall:

  http://www.nb.no/aviser/statistikk

  Aviser eldre enn 1918 er fritt tilgjengelig overalt på Internett, mens andre er tilgjengelig i landets bibliotek fordi Nasjonalbiblioteket har en avtale med den enkelte avis om dette. Foreløpig gjelder det

  ∗ A-magasinet
  ∗ Adresseavisen
  ∗ Aftenposten
  ∗ Asker og Bærum Budstikke
  ∗ Inderøyingen
  ∗ Jærbladet
  ∗ Stavanger Aftenblad
  ∗ Steinkjeravisa
  ∗ Trønder-Avisa
  ∗ Verran Namdalseid

  Så vidt jeg veit, er det ganske mange nye aviser som er i ferd med å signere en slik avtale i løpet av høsten. Pr. i dag er den digitale avissamlinga 401 000 aviser (ca 8,1 mill sider) Tilveksten av aviser er ca 40.000 sider digitalisert i uka. I tillegg vokser jo tjenesten raskt når det gjelder nyere aviser fordi aviser i stort monn nå pliktavleveres på fil og kan gå mye raskere inn i tjenesten.

  Avistjenesten vil forandre seg mye i løpet av høsten. Da kommer Nasjonalbiblioteket med nye nettsider, der hele søkeplattformen er ny, med avansert søk og mulighet for mer presise søk på dato og tidsspenn.

  Beste hilsen Stig Bang
  NBdigital

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kommentarer til blogginnleggene skal undertegnes med fullt navn.
Anonyme eller useriøse kommentarer vil bli fjernet fra siden.

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>