Positive tall for bokhylla.no

Norges største digitale bokhylle, bokhylla.no, er i bruk og den er populær.

48 tusen titler er tilgjengelig.  Antall nye bøker i bokhylla har naturlig nok flatet ut. Nasjonalbiblioteket er ferdig med digitaliseringen av de bøkene som inngår i avtalen med kopinor. Besøkene derimot er stigende. 75 % av alle verk i bokhylla er besøkt siden oppstarten i 2009. I november 2011 hadde bokhylla ca. 52 000 besøk. Rundt halvparten av disse var unike norske IP-adresser.  Antall boksidehenvisninger pr besøk lå på 44 i 2011.

 

Det twitres om positive leseropplevelser og vi vet fra tilbakemeldinger at spesielt skoleverket og studenter er hyppige brukere. Mange henvisninger går via Bibsys og andre biblioteksystemer. Alle kan lenke til bokhylla. Vi oppfordrer til å lenke. Dette er service rundt boka fra bibliotekene til brukerne og en viktig brikke i bibliotekenes ferd mot det digitale bibliotek.

 

 

Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Positive tall for bokhylla.no

 1. Tilbaketråkk: ST 67/11: Nettrafikk til bokhylla.no « Samstat

 2. Tilbaketråkk: P 186/11 « Plinius

 3. Harald sier:

  De fleste som har bruk for bøker digitalisert i bokhylla.no vil aldri finne bøkene fordi teksten ikke er søkbar utenfor nasjonalbibliotekets egne nettsider. Alt innholdet er rett og slett usynlig for brukerne og søkemotorene, siden bokhylla bare legger ut skannede bilder av tekstsiden, ikke teksten i seg selv. Dette fører til at nytten og bruken av denne fantastiske tjensten bare blir en tidel eller hundredel av hva den kunne (og burde) vært.

  Eksempel ved søk på en frase fra en tilfelig bokhylla-bok
  (eksempel: “de digitale tekstene assosieres”)

  http://www.nb.no/sok/search.jsf?query=%22de+digitale+tekstene+assosieres%22&nav=digital%3AJa&nav=mediatype%3AB%C3%B8ker
  gir treff i den ene boka den er skrevet. Men gjør jeg samme søk i Google
  http://www.google.no/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=%22de+digitale+tekstene+assosieres%22
  Får jeg 0 treff.

  Selv om bøkene er digitalisert, vil ikke folk kunne finne bøkene, før teksten også er indeksert i søkemotorer utenom nb.no (i praksis Bing, Google og noen flere).

 4. Nasjonalbiblioteket sier:

  For bøker som har falt i det fri (dvs at alle rettighetshavere til boka har vært døde i 70 år eller mer), er også teksten gjort tilgjengelig for indeksering i andre søkemotorer. Per i dag gjelder det mer enn 10 000 av bøkene i Nasjonalbibliotekets digitale bibliotek.

  For bøker som fortsatt er beskyttet av opphavsrett har Nasjonalbiblioteket ikke anledning til å gjøre teksten tilgjengelig på den måten.

  Vi ser naturligvis dilemmaet i dette, og vil ha det i tankene når nye avtaler skal diskuteres med rettighetshaverne.

 5. Harald sier:

  Kommentaren min som dere har svart på er vist også usynlig utenfor nb.no, ettersom “Din kommentar avventer moderasjon”

 6. Harald sier:

  Takk for svar.

  Jeg søkte opp Kopinor-avtalen* for å finne ut hvor det stod at det var “ikke anledning til å gjøre teksten tilgjengelig på den måten“. Men fant det ikke. Har jeg oversett noe?

  I avtalen ser det ut så vidt jeg kan se ut som om at søkbarhet for søkemotorer faktisk er forhåndsgodkjent:

  “§ 4 Materialet gjøres tilgjengelig som enkeltsider i digitalt format for lesing på skjerm. Brukerne vil kunne gjøre søk i teksten (…) Materialet vil bli gjort søkbart via søkemotorer …”

  Dette kan tolkes som at dagens praksis med å legge ut dobbeltsider som bilde er i strid med avtalen (som snakker om enkeltsider… men det er juridisk hårkløveri), men å legge ut teksten søkbar også for søkemotorer siden tekst i html-format er akkurat like mye digitalt format bilder er digitalt format. Absolutt alt innhold på internett er “digitalt format”.

  *Jeg klarte å finne avtalen på tre sekunder gjennoms søk fordi avtalen var lagt ut som tekst, ikke bilde :-)

 7. Kareem nyc sier:

  Looks good, i went ahead and bookmarked you on Digg.com under “Positive tall for bokhylla.no | NB! blogg”. So hopefully our friends can give you a visit. Cheers!

  • kati juhasz sier:

   tried to find some easy norwegian texts on bokhylla to help me learn norwegian, but there was just too much text on the page to tempt me to go further

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kommentarer til blogginnleggene skal undertegnes med fullt navn.
Anonyme eller useriøse kommentarer vil bli fjernet fra siden.

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>