Norsk filmografi – Nasjonalbiblioteket lanserer digital nasjonal filmografi

Som nasjonalt arkiv for norsk film lanserer Nasjonalbiblioteket en digital filmografi. Filmografien er en åpen løsning på nett, gratis tilgjengelig for alle. Den er mer omfattende enn tidligere filmografier, og det digitale formatet gir publikum bedre muligheter for presise søk og enklere tilgang til informasjon om den norske filmarven. Ved lanseringen inneholder filmografien informasjon om i underkant av 1000 norske filmer vist på kino fra 1911 til 2013.

Tidligere filmografier har vært utgitt som bøker. En digital filmografi åpner nye muligheter for søking og organisering av informasjon. Du kan søke på tittel, navn, årstall og annen fritekstinformasjon som er tilgjengelig i basen. Du kan finne informasjon om hvem som har vært med på å lage filmen, selskap som har vært involvert, skuespillere og rollenavn, samt handlingsreferat, sensuropplysninger og annen relevant informasjon. Filmografien vil også gi informasjon om en rekke mindre kjente norske filmer, informasjon som kan benyttes fritt av andre for å øke kjennskapen til norsk film. Filmografien vil oppdateres fortløpende, både med nye filmer som har hatt premiere, men også med ny informasjon om eldre filmer.

Norsk filmografi lanseres i oktober 2013 som en betaversjon. Det forekommer derfor mangler og feil, som vil bli rettet opp fortløpende.

Betaversjon: Norsk filmografi

Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Norsk filmografi – Nasjonalbiblioteket lanserer digital nasjonal filmografi

 1. Magnus Enger sier:

  Flott! Vil tjenesten ha et API eller andre muligheter for å hente ut data under en fri lisens, slik at de kan gjenbrukes i andre sammenhenger?

  • Jon Arild Olsen sier:

   Takk for din interesse. Norsk Filmografi lanseres som en betaversjon og er fortsatt under utvikling. Nasjonalbiblioteket er opptatt av åpne offentlige data og ønsker å legge til rette for gjenbruk av dataene i Norsk Filmografi. I løpet av betaperioden vil vi vurdere ulike alternativer for tilgjengeliggjøring og lisensiering, og håper å kunne tilby dette i løpet av første halvdel av 2014.

 2. Anne-Lena sier:

  Hei,

  Stor kudos for å dele nyttige data!

  Støtter også interessen for et API og fri lisens, og håper det kommer på plass! :)

  Vil datasettet ha åpne stabile identifikatorer til filmer, personer, roller og organisasjoner? Slike identifikatorer vil være veldig nyttige når vi – og andre – feks skal bruke dataene for å lage ulike formidlingstjenester for film.

 3. Jon Arild Olsen sier:

  Takk for interessant spørsmål. Vi har grunnlaget for å kunne tilordne stabile identifikatorer til filmer, personer, roller og organisasjoner og planlegger å tilgjengeliggjøre datasettet basert på disse.

 4. It’s really a nice and helpful piece of information. I am glad that you
  simply shared this useful information with us. Please
  keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 5. If you are going for best contents like me, only go to see this site every day
  because it provides quality contents, thanks

 6. Spot on with this write-up, I honestly think this website needs a lot
  more attention. I’ll probably be back again to read more, thanks for the info!

 7. Great blog right here! Also your website a lot up fast!
  What web host are you the usage of? Can I am getting your associate link to your host?
  I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 8. Very quickly this site will bee famous amid all blog
  viewers, due to it’sgood posts

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kommentarer til blogginnleggene skal undertegnes med fullt navn.
Anonyme eller useriøse kommentarer vil bli fjernet fra siden.

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>