Les for livet!

Denne uka går den første søknadsfristen ut for å søke penger på Kulturdepartementets leselysstrategi. Det gjelder for organisasjoner som vil være med å realisere denne strategien. For bibliotek er søknadsfristen 1. oktober.

Ikke bare hos oss i Norge, men også i våre naboland Sverige og Danmark, satses det for tiden på lesing. I Norge ble leseåret 2010 og leseløftet lansert i bibliotekmeldinga som kom i 2009 dette er siden fulgt opp på flere måter.

«Leseløftet» 2010 til 2014 er et av innsatsområdene fra Nasjonalbiblioteket. Målsettingen bak leseløftet er en nasjonal, helhetlig lesepolitikk med sikte på å styrke lesekompetansen i hele landet. Der lesekompetanse og digital kompetanse skal sees i sammenheng. Folkebibliotekene skal være et sentralt sted for litteratur med kompetanse på lesing og litteraturformidling.

«Den kulturelle nistepakka» er beskrevet i stortingsmeldingen «Kultur, inkludering og deltaking». Satsingen er ment å innebære lokalt samarbeid mellom bibliotek og arbeidsliv for å nå ut med kulturelt og litterært innhold og lesefremmende tiltak. Arbeidet skal blant annet være en videreføring av arbeidslivets leseløft, der flere skal få et kulturtilbud gjennom arbeidsplassen.
Det kan for eksempel søkes om midler til:
• utvikling av arenaer for kultur- og litteraturformidling og lesing i arbeidslivet
• utvikling av samarbeidsformer mellom bibliotek og arbeidsliv om kultur- og litteraturformidling og lesing»

«Leselyststrategi 2013» er navnet på den satsingen som kulturdepartementet lanserte i år. Denne satsingen er spesielt rettet mot barn og unge og vil:
• Styrke litteraturformidling til barn og unge
• Sikre alle barn og unge tilgang på litteratur
• Øke leseengasjementet i hele samfunnet
• Synliggjøre og samordne leselysttiltak
Bibliotekene kan søke midler til å følge opp denne planen på årets utlysning av prosjekt- og utviklingsmidler.

I løpet av årene 2010 til 2013 har Nasjonalbiblioteket bevilget 17,1 millioner kroner til tiltak som er knyttet til leseløftet eller til den kulturelle nistepakka. Dette er satsinger som vil bli videreført til neste år.

Bokmerk permalenken.

En kommentar til Les for livet!

  1. Svein Arne Tinnesand sier:

    Kulturdepartementet har nå delt ut midler i forbindelse med leselyststrategien http://www.nb.no/Hva-skjer/Aktuelt/Nyheter/Kulturdepartementet-deler-ut-1-2-millioner-kroner-til-leselystprosjekt
    Bibliotek har anledning til å søke om midler til dette fra Nasjonalbiblioteket den 1.oktober.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kommentarer til blogginnleggene skal undertegnes med fullt navn.
Anonyme eller useriøse kommentarer vil bli fjernet fra siden.

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>