Evaluering av Biblioteksvar

Nasjonalbiblioteket mottatt evalueringsrapporten om Biblioteksvar utarbeidet av Deichmanske bibliotek. Etter vårt syn er det ingen tvil om at driften av Biblioteksvar har gitt mange erfaringer når det gjelder en slik tjeneste.  Rapportens konklusjon er likevel at tjenesten har kommet til veis ende både teknisk og organisatorisk. Det blir også slått fast at bruken ikke er på et slikt nivå en kunne forvente.  Rapportens forslag om at tjenesten videreføres ved at det investeres i ny teknisk løsning og en ny og dyrere organisering, vil derfor etter vår mening være svært kostbar i forhold til resultatene. Nasjonalbiblioteket vil med bakgrunn i beskrivelser kommer fram i rapporten og en økonomisk vurdering derfor ikke gå videre med tjenesten Biblioteksvar i sin nåværende form.

Evaluering av Biblioteksvar

Bokmerk permalenken.

8 kommentarer til Evaluering av Biblioteksvar

 1. Linda Rasten sier:

  Trist og helt uforståelig for en menig biblioteksvarer. Dette tilbudet burde vært styrket, ikke lagt ned!

 2. Anne Kristin Undlien sier:

  Jeg ønsker å lese Deichmans evalueringsrapport. Hvordan får jeg tilgang til den? Hvilken form ser Nasjonalbiblioteket for seg at Biblioteksvar-tjenesten skal ha?

 3. “Rapportens forslag om at tjenesten videreføres ved at det investeres i ny teknisk løsning og en ny og dyrere organisering, vil derfor etter vår mening være svært kostbar i forhold til resultatene.”

  Regner man med at en opprusting av tjenesten skal gi de samme resultater som man har konkludert å legge tjenesten ned med? Svaret fra Tinnesand levner lite håp om at Norge skal tilby en nasjonal, digital svartjeneste. Biblioteksvar har et stort forbedringspotensiale og kan bli en enda bedre og mere brukt tjeneste. Det vil selvfølgelig måtte koste. Eller mener NB at så lenge NB får digitalisere gamle bøker, så er vi på høyde hva gjelder digitale tjenester?

 4. Tord Høivik sier:

  Dette er vemodig, men ikke uventet. Jeg har hatt mye kontakt med Biblioteksvar gjennom mange år – som praktikant (på Deichman), forsker, kursholder, foreleser (om digitale referansetjenester)og kommentator. Biblioteksvar er vel det eneste miljøet i Norge som har drevet systematisk og nettverksbasert faglig utviklingsarbeid på referansefeltet. Her er det gjort mye godt arbeid gjennom årene, men den strategiske ledelsen har vært svak.

  ABM-utvikling avsluttet sin prosjektfinansiering da direktoratet ble nedlagt. Et ekstra tilskudd på en million kroner, tatt fra Deichmans fjernlånsbudsjett, ga ett års utsettelse. Nå stopper all videre drift. Tallene viste for svake resultater.

  De nasjonale bibliotektjenestene er ikke i skuddet, men i skuddlinja. Spørsmålet om finansiering av felles tjenester som er tilgjengelige for hele Norge – når det er kommunene som betaler for hvert sitt bibliotek – må stilles på nytt.

  Plinius har forøvrig kommentert beslutningen her:

  P 18/12: Over og ut for Biblioteksvar.

 5. Håkon sier:

  Biblioteksvar har de siste 6-7 åra vært siste stopp da jeg ikke har klart å finne informasjon noe annet sted: etter at biblioteket, oppslagsbøker og søkemotorer ikke hjalp visste jeg at det ihvertfall fantes denne småmagiske nettsida som systematisk ga meg et grundig svar. Bra jobba med nedleggelse.

 6. Sindre Hovland Søreide sier:

  Eg og ein gjeng med studenter vil begrave biblioteksvar klokken 12 på mandag 21. mai.
  begravelsen vil foregå ved HIOA klokken 12 og vil vare litt under en halv time.
  kom viss dere har muligheten.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kommentarer til blogginnleggene skal undertegnes med fullt navn.
Anonyme eller useriøse kommentarer vil bli fjernet fra siden.

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>