Biblioteksøk presentert på Det 73. bibliotekmøte i Stavanger

Vi presenterte Biblioteksøk på seminaret NBs digitale bibliotek og Biblioteksøk. Her er lenke til de aktuelle presentasjonene: Hilde Høgås og Svein Arne Brygfjeld.

Hovedinnholdet i presentasjonene var status for levering av data til tjenesten, innholdet i Biblioteksøk slik det nå er og tanker om videre utvikling.

Avlevering fra folke- og fylkesbibliotek

  • 95 av 429 folke- og fylkesbibliotek har levert.
  • 6 bibliotek som tidligere leverte til Sambok, har ikke levert.
  • 68 bibliotek som tidligere ikke leverte til Sambok, har levert.
  • I kommuner over 50 000 innb. har 12 av 14 bibliotek levert data.
  • I kommuner over med 20 000 – 50 000 innb. har 25  av 36 bibliotek levert data.

Alt i alt er vi svært fornøyd med avleveringen fra folkebiblioteksektoren.

Avlevering av data fra fagbibliotek

Alle BIBSYS-bibliotek har levert, i tillegg 11 bibliotek med andre biblioteksystem. Her mangler det 54 bibliotek som tidligere leverte til Samkatalogen for bøker. Her vil nok antallet leveranser øke framover når Mikromarc- og Tidemann-bibliotekene får tilgang til OAI-PMH.

Videreutvikling

Hittil har vi brukt Samkatalogen for bøker (Sambok) som målestokk, vi har omtrent nådd det målet nå, og Sambok kommer til å bli tatt av lufta ca 1. mai. Sambok har ikke vært oppdatert siden årsskiftet.

Vi ønsker nå å få med så mange bibliotek som mulig. Det er nødvendig for å oppnå en balansert fjernlånstrafikk. Alle som inngår i en transportordning bør være med.

Men kjennskap til hva som finnes i det enkelte bibliotek er også en forutsetning for å kunne utvikle tjenesten videre. Når Biblioteksøk skal bli en tjeneste for sluttbruker, må bestillingen kunne rutes til riktig sted automatisk. Dette krever kunnskap om hvor bøker og annet befinner seg, det er også nødvendig å kunne sjekke beholdning i lokalt bibliotek før et ev. fjernlån utløses.

Videreutvikling av tjenesten skjer både på kort og lang sikt. I første omgang skal vi jobbe med å få kontroll på visning og sammenslåing av flerbindsverk og en del andre mindre forbedringer.  Sirkulasjonsdata skal inn i Biblioteksøk slik at man slipper å lenke seg til lokalt bibliotek for å se om boka er på hylla. Det skal bli mulig å søke i innhold i bøker som er digitalisert.

På litt lengre sikt skal det legges til rette for innlogging, og dermed personalisering av tjenesten, samlekurv og lignende som forutsetter innlogging. Tjenesten skal integreres tettere med NBDigital, og det skal åpnes for sluttbrukerinitiert lån.

Dette innlegget ble publisert i Biblioteksøk. Bokmerk permalenken.

Legg igjen et svar

Din e-post vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>