01

des

Månedens nyrestaurerte film: "Gjest Baardsen"

Kl 12.

Visning av filmen Gjest Baardsen i Mediatekets minikino
Regi: Tancred Ibsen, 1939, 99min.
I rollene: Alfred Maurstad, Vibeke Falk, Joachim Holst-Jensen, m.fl.

Vises også:
Torsdag 13. desember kl. 17.00.

Gjest Baardsen, født i Sogndal i 1791, ble forbryter, utbryterkonge og kvinnebedårer. Selv forteller han at det var en ulykkelig kjærlighetshistorie som drev ham ut på skråplanet. Uansett fikk han en lang «karriere» som endte etter den 57ende flukten fra arrestasjon. Høyesterett dømte ham til livstid på slaveri på Akershus. Under soningen ble han haugianer og avholdsprofet, fast bestemt på å bli en samfunnsnyttig borger. Han ble benådet i 1845, åpnet bokhandel, giftet seg i 1848 med den langt yngre Anna Elisabeth Reinche, men døde bare et år etter bryllupet.

Foruten en god porsjon dikterisk frihet, baserte Tancred Ibsen sitt manus på selvbiografien Gjest Baardsen skrev i fengsel. Baardsen bedyret at den, foruten å underholde, skulle tjene til skrekk og advarsel for ungdommen. Likevel ble den en romantisert skildring av en gentlemanstyv, drevet av ridderlig rettferdighetssans - en slags norsk Robin Hood-fortelling. Filmen hadde premiere et år etter at Errol Flynn hadde gjort suksess som Robin Hood. Den ble en braksuksess og har fortsatt å fascinere flere generasjoner nordmenn. Historien om en manns opprør mot lov og øvrighet byr på både komikk og spenning og Alfreds Maurstads karismatiske tolkning av Gjest, har utvilsomt bidratt til filmens vedvarende appell. I 1974 hadde filmen gått sin seiersgang på norske kinoer i 35 år og spilte årlig inn gode penger.  

Påmelding:
Ettersom det er begrenset plass i minikinoen, anbefaler vi at publikum sender e-post til minikino@nb.no eller ringer 23 27 60 43 for å forhåndsreservere seter.

Samlingen Nettsidene
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.