13

april

Populærmusikk fra 1700-tallet

 

Detalj av skjermbrett på Rød Herregård
Foto: Svein Norheim

Kl. 14 i Auditoriet

Nodebog – 1700-tallets populærmusikk for borgere og bønder

Gorsets Borgere og Bønder: Cathrine Bothner-By: sopran, Elisabeth Gaver: fiolin, Vegard Lund: lutt og gitar, Håkon Stene: perkusjon og Hans Olav Gorset: fløyter  

Fløytist og professor i tidligmusikk, Hans Olav Gorset, har akkurat utgitt inspillingen Nodebog på det prisbelønte selskapet 2L.  Utgangspunktet er doktoravhandlingen Fornøyelig Tiids-fordriv som handler om fengende melodier og populærmusikk hentet fra håndskrevne notebøker, samlet og skrevet  av og for norske borgere og bønder. Vi kjenner få av komponistene, vet lite om årstall og opphav, og finner stadig nye varianter av samme melodier i både norske og utenlandske kilder, noe som tyder på at vi har å gjøre med et felles europeisk repertoar, egnet til Fornøyelig Tiids-fordriv for borgere og bønder.

Konserten presenterer melodier fra følgende kilder:  Notebøkene etter Peter Bang, Hans Nielsen Balterud og Johannes Bruu, som aller tilhører Nasjonalbiblioteket.  Dessuten Jacob Mestmachers notebok som befinner seg i Vestlandske Kunstindustrimuseum, Inger Aalls notebok som oppbevares på Ulefoss Hovedgård og Truels Johannessøns Hvidts notebok som er i privat eie.

Velkommen til konsert!

 

 

Samlingen Nettsidene
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.