Ukjente Kivijärvi-fotografier funnet i Hammerfest
05. november 2012
Av: Merethe Myrvang
 

2000 lysbilder og negativer etter Kåre Kivijärvi er funnet på et loft i Hammerfest. Fotografiene skal nå gjennomgås ved Nasjonalbiblioteket.

Selvportrett.
Alanen/Kivijärvi

2000 lysbilder og negativer etter Kåre Kivijärvi er funnet på et loft i Hammerfest. Fotografiene skal nå gjennomgås ved Nasjonalbiblioteket.

- Det blir kjempespennende å se hva dette materialet består av. Mye tyder på at det er bilder Kivijärvi tok i unge år da han var aktiv i den lokale fotoklubben i Hammerfest. Bildematerialet kan også vise seg å være viktig dokumentasjon av gjenreisningen av Finnmark etter krigen, opplyser forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, Kristin Aasbø. Hun har arbeidet mye med annet Kivijärvi-materiale som allerede finnes i Nasjonalbiblioteket, og har også skrevet bok om fotokunstneren.

- Nasjonalbiblioteket ble kontaktet fordi vi har en nasjonal bevaringsfunksjon når det gjelder fotografisk materiale. I tillegg har vi forsket mye på Kivijärvis materiale tidligere. Vi kan derfor vurdere dette materialet opp mot det vi kjenner fra før, sier Aasbø.

Kristin Aasbø har forsket mye på arkivet etter Kåre Kivijärvi. – Det blir spennende å se om det nye materialet kan si noe om hvordan han arbeidet i unge år; om det er mulig å se noe av det estetiske uttrykket han senere ble så kjent for.

Kåre Kivijärvi (1938-1991) var den første fotografen i Norge som var representert på Høstutstillingen (1971). Med dette ble han Norges første anerkjente fotokunster. Kivijärvi er mest kjent for sine bilder fra Nordkalotten og Barentshavet.

Se Nasjonalbibliotekets nettutstilling om Kåre Kivijärvi .

Les NRKs sak om fotografiene på nrk.no

samlingen nettsidene
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.