Manuskriptet til Is-slottet av Tarjei Vesaas overrakt Nasjonalbiblioteket
27. september 2013
Av: Kristin Hagelid
 

Torsdag ble manuskriptet til Is-slottet av Tarjei Vesaas overrakt Nasjonalbiblioteket under en markering av 50 års jubileet for utgivelsen av romanen. I snart 50 år har originalmanuskriptet befunnet seg på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Manuskriptet ble gitt til Oslo lærerskole i 1966, etter at lærerstudentene hadde kjøpt det på en auksjon. Vesaas som var en god venn av Jon Haukaas, den gang rektor ved Oslo lærerskole, donerte manuskriptet til auksjonen.  – Vi ønsker å ivareta tradisjonen og forankre overrekkelsen til Nasjonalbiblioteket i lærerutdanningens historie, sa dekan Knut Patrick Hanevik ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier. Under dagens markering var det derfor to lærerstudenter ved HIOA som overrakte manuskriptet til Nasjonalbiblioteket.       

Is-slottet er et av hovudverkene til Tarjei Vesaas. Boken kom ut i 1963 på Gyldendal Norsk Forlag, og ble året etter hedret med Nordisk Råds litteraturpris. – Det er en stor glede og ære for meg å motta denne gaven på vegne av Nasjonalbiblioteket. Manuskriptet er et verdifullt tilskudd til Vesaas-materialet i Nasjonalbibliotekets samling, sa Bente Granrud, seksjonsleder for Håndskrifter og tematiske samlinger i Nasjonalbiblioteket.

Allerede i 1925 fikk Nasjonalbiblioteket de første manuskriptene i gave fra den ferske forfatteren, og manuskriptene kom jevnlig, både på 40-, 50- og 60-tallet. Totalt har Nasjonalbiblioteket 163 innførsler på forskjellige Vesaas-manuskripter, både romaner, noveller, skuespill, hørespill og dikt. I tillegg kommer en stor mengde med brev, - og også et omfattende materiale etter Halldis Moren Vesaas samt hennes far, dikteren Sven Moren.

– Det er ingen tvil om at Tarjei Vesaas var opptatt av å bevare sine manuskripter for ettertiden, og også så verdien de ville ha som kilde for forskere. Det er derfor svært gledelig å kunne observere at manuskriptet til Isslottet er blitt godt tatt vare på i årene etter auksjonen. Nå vil manuskriptet kunne studeres av forskere i sammenheng med de andre manuskriptene til Vesaas, deriblant også en første kladd til nettopp Is-slottet, sa Bente Granrud.

Samlingen Nettsidene
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.