Inga Marte Thorkildsen åpner Collett-utstillingen i Nasjonalbiblioteket
10. juni 2013

På hundreårsdagen for innføringen av alminnelig stemmerett i Norge åpner likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen utstillingen Å bli en stemme. Camilla Collett 1813–1895 i Nasjonalbiblioteket tirsdag 11. juni kl. 10.00. Årets vinner av kritikerprisen Vigdis Hjorth kommer også, med et svar til Colletts appell fra 1800-tallet.

­

– Vi er svært glade for at både likestillingsministeren og en av våre mest markante forfattere kommer til utstillingsåpningen og representerer to områder hvor Camilla Collett har hatt uvurderlig betydningen, sier informasjonsdirektør i Nasjonalbiblioteket Ingjerd Skrede.

Utstillingen vender oppmerksomheten bort fra Camilla Colletts ungdomsforelskelse i Welhaven og stiller heller spørsmålet om hva som forvandlet henne fra å være en blyg og dannet pike til å bli Norges første moderne romanforfatter og feminist.

Materialet som stilles ut markerer denne overgangen på ulike måter. I tillegg til hennes private brev og dagbøker kan man se det håndskrevne tidsskriftet Forloren Skildpadde som Camilla Wergeland ga ut sammen med Emilie Diriks i 1837. I utstillingen finnes dessuten Colletts upubliserte «Brudstykke til Levnetsbeskrivelsen», som består av små selvbiografiske notater om alt fra slottsball til vemmelige vertinner.

– Camilla Collett er en visjonær forfatter og en av våre fremste intellektuelle gjennom tidene, sier forskningsbibliotekar Trond Haugen ved Nasjonalbiblioteket. – Allikevel finnes det et enormt materiale fra hennes hånd som ennå ikke er publisert. Det er rett og slett utenkelig at en tekst som hennes selvbiografiske skisse «Brudstykke til Levnetsbeskrivelsen» ville forblitt upublisert om den var skrevet av en av våre store mannlige forfattere. Det er derfor hyggelig å kunne vise denne ukjente teksten i utstillingen, sier Trond Haugen, som er ansvarlig for utstillingen sammen med forskningsbibliotekar Marius Wulfsberg.

Camilla Colletts liv
Camilla Collett levde et omflakkende og rastløst liv. Hun ble født i Christiansand og vokste opp på Eidsvold. Som en av få kvinner fikk hun en solid utdannelse i Christiania og Christiansfeld i Danmark. Da ektemannen døde i 1851, oppløste hun familiehjemmet og flyttet til København. Resten av livet bodde hun i enkle leiligheter i europeiske storbyer mens hun skrev enlang rekke egenartede tekster.

Til forskjell fra mange andre norske forfattere utenlands, finnes det ingen forestilling om å kunne vende hjem hos Collett, heller ikke noe ønske om å være i ro. I stedet var hun en urban nomade som opplevde bevegelse som frigjøring. Resultatet er et forfatterskap som krever kvinnersrett til å ha en stemme.

Utstillingen vises i Nasjonalbiblioteket i perioden 11. juni - 7. september.
Åpningstider for utstillingen . Det er søndagsåpen utstilling 16. juni fra kl. 12.00-17.00

Velkommen til utstillingsåpning tirsdag 11. juni kl. 10.00 i Auditoriet

Samlingen Nettsidene
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.