En sommerdag på Helgeland
15. juli 2014

Nasjonalbiblioteket har satt i gang en nasjonal redningsaksjon for å samle inn, bevare og tilgjengeliggjøre Widerøes flyfotoarkiv. Fotografiene er en viktig kulturhistorisk kilde som viser landskap, bosettingsmønster og næringsliv over hele landet på 50- og 60-tallet. Teksten "En sommerdag på Helgeland" er hentet fra siste nummer av Nasjonalbibliotekets magasin, NB21, hvor Widerøe-prosjektet blir presentert.

En sommerdag på Helgeland

Dønnamannen ligger som han alltid har gjort, med nesa i været og blikket festet i himmelen. I dag ligger havet spent som en stram duk mellom holmer og skjær. Sola står høyt på himmelen, varmedisen får Trænstaven til å røre på seg langt der ute. De kyrne som ikke beiter, har lagt seg ned i gresset og lar sola hvile på den store kroppen mens juret fylles med varm, søt melk. Den trange båsen tilhører ei annen tid, et annet sted.

Det eneste som forstyrrer den jevne drøvtygginga er propellduren fra Widerøe-maskinen som kommer inn over øya i lav høyde. I løpet av noen korte formiddagstimer skal fotografen om bord fange denne sommerdagen på Helgelandskysten – hus, landskap, mennesker og dyr trer fram og forteller historien om det evige og det forgjengelige. Topografi, byggeskikk, sjø- og jordbruk lar seg dokumentere og registrere for ettertiden.

Runde på runde sirkler flyet over hustakene. Dønnes-gården står bredbeint i landskapet. De store tuntrærne som verner mot vær og vind gir i dag etterlengtet skygge for sola. For det må ha vært en uvanlig fin og varm sommerdag Widerøe valgte til sitt fototokt. Overalt henger klesvasken ute, vinduer og dører står på vid vegg, filleryer, dyner og puter er hengt ut til lufting. Det er som om sommeren skal konserveres, tas med inn, lufttørket og varm.Fluktstolene er tatt ut, en liten pause fra arbeidet, og i en hage er det slått opp et telt. Kanskje er det ungene som skal ligge ute, eller utflyttere som har lagt ferien hjem for endelig å oppleve den lyse sommernatta igjen, den som ingen helt kan forstå som ikke har opplevd den. Her, hvor vinteren er lang og nordvesten selvskreven gjest, vet menneskene å omfavne sommeren når den endelig kommer.

Tekst: Merethe Myrvang

Ønsker du et kostnadsfritt abonnemet på NB21? Send navn og adresse til informasjon@nb.no

Se flere Widerøe-bilder fra andre deler av landet

Samlingen Nettsidene
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.