Arne Skouen 100 år
18. oktober 2013
Av: Nina Bræin
 

I dag, 18. oktober, er det 100 år siden Arne Skouen (1913–2003) ble født. Nasjonalbiblioteket feirer jubileet med å vie en hel dag av sin filmkonferanse til Skouen. I tillegg til å ha restaurert alle Skouens spillefilmer, markerer Nasjonalbiblioteket også jubileet med plakatutstilling til bibliotekene. Få dager før 100-årsdagen overtok Nasjonalbiblioteket arkivet etter journalisten, forfatteren og filmskaperen.

Arne Skouen på filmsettet under innspillingen av Gategutter. (Eier: Nasjonalbiblioteket)

– Arkivet etter Arne Skouen gjenspeiler hans allsidige virke og består av store mengder artikkelutkast, manuskripter, bilder fra filminnspillinger og plakater fra både filmer og teater, sier seksjonsleder i Nasjonalbiblioteket Bente Granrud. – Skouen hadde et bredt kontaktnett innen kulturlivet. I arkivet finnes brev han har fått fra mange kjente mennesker og fotografier av ham sammen med kulturpersonligheter som Johan Borgen og Salman Rushdie. Brevene er klausulert, men resten av arkivet vil etter hvert bli tilgjengelig i Nasjonalbibliotekets spesiallesesal, forteller Granrud.

Nasjonalbiblioteket har fra før et rikt materiale av og om Arne Skouen. I samlingen finnes alle filmene og bøkene hans, mange radioprogrammer og et rikt dokumentasjonsmateriale som omfatter alt fra artikler i filmtidsskrifter til innslag i Filmavisen. I Bokhylla.no ligger flere av Skouens romaner som fritt kan leses på nett.

Plakatutstilling til bibliotekene
Nasjonalbiblioteket markerer Arne Skouens 100-årsjubileum bredt. I tillegg til å ha restaurert alle spillefilmene hans og medvirket til at de igjen blir tilgjengelige for publikum, har Nasjonalbiblioteket laget en plakatutstilling som gir et innblikk i Skouens kreative og samfunnsengasjerte virke. Plakatene tilbys gratis til alle folkebibliotek og fag- og forskningsbibliotek i landet som ønsker å sette fokus på Arne Skouen. Se plakatene. Bibliotek som ønsker å bestille plakatene kan sende en e-post til informasjon@nb.no.

Filmkonferanse
I dag, 18. oktober, på selve fødselsdagen til Skouen, vier Nasjonalbiblioteket dag to av sin årlige filmkonferanse regissøren Arne Skouen. Her vil Skouens filmer belyses fra nye perspektiver av filmvitere som Gunnar Iversen, Johanne Kielland Servoll og Tonje Haugland Sørensen. Vaktpostene (1965) blir vist med en påfølgende samtale med hovedrolleinnehaver Synne Skouen, fotograf Odd Geir Sæther og filmkritiker Per Haddal.
Første dag av konferansen var viet en annen 100-årsjubilant, den norske kinoloven. Fullstendig program for konferansen.

Utstillingsåpning og jubileumsarrangement på Filmens Hus

Nasjonalbiblioteket samarbeider med Norsk Filminstitutt om å feire Arne Skouen som filmregissør. 23. oktober markerer Norsk Filminstitutt 100-årsjubileet på Filmens Hus med åpning av en utstilling med Skouens filmplakater, visning av hans første film Gategutter (1949), utdeling av Arne Skouens Ærespris og lansering av DVD-en fra SF Norge med alle Skouens spillefilmer.

Ni liv til London
Skouens 100-årsjubileum går heller ikke upåaktet hen internasjonalt. 20. oktober vises en nyrestaurert kopi av Ni liv på BFI London Film Festival. I sommer ble filmen også vist på festivalen Il Cinema Ritrovato 2013 i Bologna.

samlingen nettsidene
Powered by eZ Publish™ CMS Open Source Web Content Management. Copyright © 1999-2012 eZ Systems AS (except where otherwise noted). All rights reserved.