Pressemelding/invitasjon: Utstillingsåpning i Nasjonalbiblioteket
07. juni 2013

Inga Marte Thorkildsen åpner Collett-utstillingen i Nasjonalbiblioteket
 
tirsdag 11. juni kl. 10.00

På hundreårsdagen for innføringen av alminnelig stemmerett i Norge åpner likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen utstillingen Å bli en stemme. Camilla Collett 1813–1895 i Nasjonalbiblioteket. Årets vinner av kritikerprisen Vigdis Hjorth kommer også,med et svar til Colletts appell fra 1800-tallet.

­

­– Vi er svært glade for at både likestillingsministeren og en av våre mest markante forfattere kommer til utstillingsåpningen og representerer to områder hvor Camilla Collett har hatt uvurderlig betydningen, sier informasjonsdirektør i Nasjonalbiblioteket Ingjerd Skrede.

Utstillingen vender oppmerksomheten bort fra Camilla Colletts ungdomsforelskelse i Welhaven og stiller heller spørsmålet om hva som forvandlet henne fra å være en blyg og dannet pike til å bli Norges første moderne romanforfatter og feminist.

Materialet som stilles ut markerer denne overgangen på ulike måter. I tillegg til hennes private brev og dagbøker kan man se det håndskrevne tidsskriftet Forloren Skildpadde som Camilla Wergeland ga ut sammen med Emilie Diriks i 1837. I utstillingen finnes dessuten Colletts upubliserte «Brudstykke til Levnetsbeskrivelsen», som består av små selvbiografiske notater om alt fra slottsball til vemmelige vertinner.

– Camilla Collett er en visjonær forfatter og en av våre fremste intellektuelle gjennom tidene, sier forskningsbibliotekar Trond Haugen ved Nasjonalbiblioteket. – Allikevel finnes det et enormt materiale fra hennes hånd som ennå ikke er publisert. Det er rett og slett utenkelig at en tekst som hennes selvbiografiske skisse «Brudstykke til Levnetsbeskrivelsen» ville forblitt upublisert om den var skrevet av en av våre store mannlige forfattere. Det er derfor hyggelig å kunne vise denne ukjente teksten i utstillingen, sier Trond Haugen, som er ansvarlig for utstillingen sammen med forskningsbibliotekar Marius Wulfsberg.

Camilla Colletts liv

Camilla Collett levde et omflakkende og rastløst liv. Hun ble født i Christiansand og vokste opp på Eidsvold. Som en av få kvinner fikk hun en solid utdannelse i Christiania og Christiansfeld i Danmark. Da ektemannen døde i 1851, oppløste hun familiehjemmet og flyttet til København. Resten av livet bodde hun i enkle leiligheter i europeiske storbyer mens hun skrev enlang rekke egenartede tekster.

Til forskjell fra mange andre norske forfattere utenlands, finnes det ingen forestilling om å kunne vende hjem hos Collett, heller ikke noe ønske om å være i ro. I stedet var hun en urban nomade som opplevde bevegelse som frigjøring. Resultatet er et forfatterskap som krever kvinnersrett til å ha en stemme.

Pioneren Camilla Collett

Camilla Collett var en pioner innenfor en rekke områder i norsk litteratur og samfunnsliv.

  • 1837: Sammen med venninnen Emilie Diriks redigerte hun fanzinen Forloren Skilpadde, det første forsøket på å lage et tidsskrift med kvinnelige skribenter og redaktører.
  • 1842: «Nogle strikketøibetragtninger» i avisa Den Constitutionelle markerer feminismens begynnelse i norsk historie.
  • 1854–55: Utga Amtmandens Døttre, Norges første moderne roman.
  • 1862: I de lange nætter regnes som en av de første selvbiografiene på norsk.
  • 1877: Fra de Stummes Lejr er det første norske eksemplet på feministisk litteraturkritikk.
  • 1884: Første æresmedlem i Norsk kvinnesaksforening.
  • 1895: Første kvinne som gravlegges i Æreslunden i Vår Frelsers gravlund i Oslo.
  • 1963: Første ikke-kongelige kvinne portrettert på et norsk frimerke.
  • 1979–97: Portrettert på 100-kronerseddelen som første kvinne på en norsk pengeseddel.

Det er fri adgang til utstillingen som står i Nasjonalbiblioteket til 7. september.

For ytterligere informasjon og intervjuavtaler, vennligst kontakt:
Utstillingsansvarlig Trond Haugen, e-post: trond.haugen@nb.no , telefon: 23 27 60 45, mobil: 986 66 927
Utstillingsansvarlig Marius Wulfsberg, e-post: marius.wulfsberg@nb.no , telefon: 23 2761 14, mobil: 958 10 473
Presseansvarlig Nina Bræin, e-post: nina.brain@nb.no , telefon: 23 27 62 14, mobil: 951 50 912

Bilder
Bilder av Camilla Collett finner du på nb.no: http://bit.ly/11V1DCc
Bildet av Inga Marte Thorkildsen (foto: Thomas Olsen) finnes på regjeringen.no: http://bit.ly/11ikKkD
Bildet av Vigdis Hjorth (foto: Fredrik Arff) finnes på cappelendamm.no: http://bit.ly/Hzi64D

Samlingen Nettsidene