Pressemelding: Verden twitrer om Bokhylla.no
03. januar 2014

Verden har fått øynene opp for Bokhylla.no. En artikkel på nettstedet til The Atlantic i begynnelsen av desember utløste et skred av twittermeldinger og ble fanget opp av flere utenlandske nyhetsmedier. Nyheten om Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt har nå gått verden rundt.

– Det er svært hyggelig at Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt har vakt internasjonal oppsikt, sier Vigdis Moe Skarstein. – Det er mange som legger ned et stort arbeid i dette hver eneste dag, og vi er alle stolte av at prosjektet nå høster så mange lovord fra alle deler av verden, sier nasjonalbibliotekaren.

Selv om bøkene ikke er tilgjengelig for andre enn de med norsk IP-adresse, er det åpenbart at selve ideen, prosjektet, vekker oppmerksomhet, og mange etterlyser tilsvarende løsninger i sine egne land.

Journalist Alexis C. Madrigal i The Atlantic ser for seg hva arkeologene vil avdekke når de graver frem spor etter utdødde samfunn i år 3000: “Some scraps of Buzzfeed and The Atlantic, maybe some Encyclopaedia Britannicas, and then, gleaming in the data: a complete set of Norwegian literature.” James Vincent i The Independent legger til: “We can only hope they've translated Shakespeare for us.”

Det er registrert twittermeldinger om Bokhylla.no på engelsk, fransk, spansk, italiensk, portugisisk, russisk, gresk, arabisk og japansk.  Blant de mange tusen som har twitret om Bokhylla.no er Mia Farrow, som 3. desember la ut følgende melding: “Norway, home to Svalbard Seed Vault, is now digitizing every Norwegian book. ”

Her er et knippe av alle oppslagene i utenlandske medier:

Om Bokhylla.no

Nasjonalbiblioteket startet for seks år siden en systematisk digitalisering av alle sine samlinger som et ledd i arbeidet med å bevare dem for fremtiden og gjøre dem tilgjengelige for publikum. En viktig del av dette arbeidet er Bokhylla.no. I den digitale bokhylla vil nær alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000 bli gratis tilgjengelig for å leses på nett av alle med norsk IP-adresse.

Så langt man kjenner til er Norge det første landet i verden som har fått til en slik tjeneste. Bakgrunnen for at vi har fått til dette, er en avtale Nasjonalbiblioteket har inngått med Kopinor, som representerer forlag, forfattere og andre opphavspersoner. Avtalen gir Nasjonalbiblioteket anledning til å legge ut bøker som fortsatt er beskyttet av opphavsrett.

Bokhylla.no ble først lansert som et prøveprosjekt i 2009 og ble utvidet og gjort permanent i 2012. Bokhylla.no rommer nå mer enn 135 000 bøker og vil inneholde rundt 250 000 bøker når tjenesten er komplett i 2017.

Pressebilder kan lastes ned fra denne siden:
http://www.nb.no/Presse/For-presse/Pressebilder/Foto-Bokhylla

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Presseansvarlig Nina Bræin, e-post: nina.brain@nb.no , mobil: 951 50 912

Samlingen Nettsidene