Pressemelding: Tegneserieskatter stilles ut i Nasjonalbiblioteket
22. november 2013

Norges første tegneseriestripe, det første norskproduserte tegneserieheftet og det første norske Donald-bladet – dette er noen av tegneseriene du kan se i Nasjonalbiblioteket de neste to ukene.

  • Tegneserieutstilling: «Kyss, kapper og kugutter» Nasjonalbiblioteket 22. november – 5. desember
  • «Tempo-generasjonen» – tegneserieforedrag ved Arild Midthun Nasjonalbiblioteket 28. november kl. 18:00

– I Nasjonalbibliotekets samling finnes det meste av tegneserier som har vært utgitt i Norge. Noen av dem stiller vi nå ut for første gang, sier seksjonsleder Inger Stenersen.

I utstillingen vil man kunne se den første tegningen av Nr. 91 Stomperud i Norsk Ukeblad fra 1937, førsteutgaver fra kjente serier som Lynvingen, Tarzan, Stålmannen og Præriebladet og mindre kjente striper som kom og gikk på 1950-, 60- og 70-tallet. En monter er viet ulike utgaver av Donald-historien Eggemysteriet, som skapte en hissig språkdebatt i Norge for 50 år siden.

En av kuriositetene i utstillingen er en narkomoralsk stripe, tegnet og forfattet av Ingvar Ambjørnsen, som stod på trykk i Gateavisa i 1981. Christopher Nielsens første tegneseriehefte Fedme fra samme år er også kommet med.

 "Tempo-generasjonen" – tegneserieforedrag ved Arild Midthun
I forbindelse med utstillingen holder Arild Midthun torsdag 28. november kl. 18:00 foredraget Tempo-generasjonen – veien fra Tintin, Asterix og Viggo til Mjau Mjau, Andeby og Gåten Ragnarok.
Midthun er en prisbelønnet norsk serieskaper, kjent fra Mad, Pyton, Donald Duck og flere egne album og striper.

 

Bla selv!
Etter foredraget blir det omvisning i tegneserieutstillingen og muligheter til å kikke på og bla i noen utvalgte tegneserier. Nasjonalbiblioteket har også laget en lenkesamling til et stort antall digitaliserte tegneserier som publikum kan se på i Nasjonalbibliotekets digitale lesesal.

For mer informasjon, kontakt:
Presseansvarlig Nina Bræin, e-post: nina.brain@nb.no , telefon: 23 27 62 14, mobil: 951 50 912
Seksjonsleder Inger Stenersen, e-post: inger.stenersen@nb.no , telefon: 23 27 61 42, mobil: 993 42 394

Samlingen Nettsidene