Jubileumsutgivelse – seminar – utstilling – konsert 8. september 2014: Joachim Nielsen 50 år
10. juni 2014

Joachim Nielsen stod for et av de tydeligste kunstnerskapene i norsk rockehistorie. 8. september 2014 ville han fylt 50 år. I anledning dagen inviterer Nasjonalbiblioteket til utstillingsåpning og seminaret Hvis jeg var deg om Nielsens unike låter og tekstunivers. Plateselskapet JEPS slipper jubileumsboksen STOPP! (siste skive fra graven) og arrangerer konsert med Valentinerne og Valentourettes på Rockefeller om kvelden.

Som frontfigur i Jokke & Valentinerne skapte Joachim Nielsen et eget univers der tekster og musikk, konserter og plater med vedlagte tegneserier, danner en særegen helhet. Han videreførte sitt musikalske prosjekt som soloartist og etter hvert i bandet Jokke med Tourettes.

Jubileumsutgivelse: STOPP! (siste skive fra graven)
De siste årene har JEPS (Jokkes eget plateselskap) og Nasjonalbiblioteket samarbeidet tett om å sikre timevis av uutgitt musikk fra hele Nielsens karriere.

Prosjektlederne Øivind Hagen og Børt Erik Skræi har på vegne av JEPS stått i spissen for innsamlingen av materialet.
– Jubileumsprosjektet startet i 2010, forteller Øivind Hagen. – Vi visste at det fantes kassetter, lydbånd, filmopptak og annet materiale av Joachim Nielsen i privat eie og fryktet at det ville forsvinne eller bli ødelagt. Prosjektets ønske har vært å samle og digitalisere materialet slik at Joachim Nielsens musikalske arv skal være trygt bevart og tilgjengelig i fremtiden. Med god hjelp av fans, samlere, familie og medmusikanter har prosjektet lykkes i å samle inn rundt 700 sanger, timevis med videoopptak, flere håndskrevne tekster og andre objekter, som med uvurderlig hjelp av Nasjonalbiblioteket nå blir digitalisert og tatt vare på. Det beste og det mest interessante av det innsamlede materialet vil bli utgitt i jubileumsboksen STOPP! (siste skive fra graven), avslutter Øivind Hagen.

Seminaret
Til seminaret vil Nasjonalbiblioteket invitere foredragsholdere for å lytte, lese og se nærmere på Nielsens produksjon. Petter Pogo, Håkon Torgersen og May-Irene Aasen fra Valentinerne kommer for å delta i en samtale om Joachim Nielsen.

– Han var en uvanlig sterk låtskriver, og en av de som viste vei i norsk rock fra siste halvdel av 1980-tallet, sier forskningsbibliotekar Ivar Håkon Eikje. – Joachim Nielsen leverte fengende låter med musikalske referanser til tidligere tiår og med direkte, norskspråklige tekster. Han er en skarp observatør og skildrer av seg selv og sine omgivelser, og formidler disse innsiktene så befriende upretensiøst at de angår oss alle.

Utstillingen
Det innsamlede materialet vil danne grunnlaget for utstillingen. Foruten lyd- og filmopptak, består dette blant annet av konsertplakater og skisser til tekster fra Joachim Nielsen, samt originaltegninger til plateomslag og tegneserier laget av Christopher Nielsen. En vesentlig del av utstillingen vil også vies May-Irene Aasens fotografier.

FAKTA:
Samleboks:
STOPP! (siste skive fra graven)

Utgitt på Plateselskapet JEPS
Inneholder 3 LP-er, CD-er, DVD og et 32 siders hefte med unike brev, noveller, tidligere upubliserte fotografier, og med cover og tegneserie fra Christopher Nielsen.

I forhåndssalg fra 10. juni hos Big Dipper Records

Seminar:
Hvis jeg var deg – Joachim Nielsen 50 år
Tid: Mandag 8. september kl. 11:00–14:00
Sted: Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate 110, Oslo

Påmelding på nb.no  fra 8. august
Utstilling:
Hvis jeg var deg – Joachim Nielsen 50 år
Tid: 8. september – medio oktober
Sted: 2. et. i Nasjonalbiblioteket, Henrik Ibsens gate 110, Oslo

Konsert:
Valentinerne og Valentourettes
Tid: 8. september, dørene åpner kl. 20
Sted: Rockefeller

Billettsalg fra 12. juni kl. 09:00

Diskografi Joachim Nielsen:
Med Jokke & Valentinerne ga Joachim Nielsen ut albumene Alt kan repareres (1986); Et Hundeliv (1987); III (1990); Frelst (1991); og Alt kan repeteres (1994), og samleplata Spenn! (1995). Under eget navn lagde han soloplata Nykter (1996); og fra Jokke med Tourettes kom Trygge Oslo (1997) og Billig Lykke (1999). I 2002 kom den retrospektive samleplata Prisen for popen som også inneholdt de siste låtene Nielsen spilte inn, men aldri rakk å gi ut selv, mens liveplata Levende (så lenge det varer) kom i 2009.

Jubileumslogoen er laget av Christopher Nielsen, og kan lastes ned fra nb.no
Øivind Hagen, Valentinerne og Ivar Håkon Eikje vil være tilgjengelig for pressen tirsdag 10. juni kl. 14:00 på Rockefeller.

For ytterligere informasjon, kontakt:
Prosjektleder Øivind Hagen, Plateselskapet JEPS, e-post: eplefjord@live.no , mobil: 915 53 875
Forskningsbibliotekar Ivar Håkon Eikje, e-post: ivar.eikje@nb.no , telefon: 23 27 61 39, mobil: 476 55 208
Presseansvarlig Nina Bræin, e-post: nina.brain@nb.no , telefon: 23 27 62 14, mobil: 951 50 912

Samlingen Nettsidene